(AUDIO) Cât ne costă – principalele știri economice ale zilei, pe scurt
Publicat de monica.comsa, 28 noiembrie 2014, 13:33
Accizele pentru anul viitor vor fi calculate la acelaşi curs ca anul acesta, aproape 4,74 lei. Asta deşi euro luat în calcul ar fi trebuit să fie 33 de bani mai mic, conform celui publicat de către Banca Centrală Europeană la 1 octombrie. Analiştii spun că formula de calcul este nejustificată şi anormală în condiţiile în care din 2016 se va adauga şi rata inflaţiei ajunsă la aproape 1,5%. Astfel, preţurile la tot ce înseamnă produs accizabil (carburanţi, energie electrică, alcool, tutun, cafea, produse de lux) sunt formate după un curs cu 6,4% mai mare decât cel real.
Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna octombrie 2014, se cifra la peste 11 miliarde de lei, cu 0,5% sub cea raportată în septembrie, în timp ce restanţele la creditele în valută se ridicau la aproape 16 miliarde lei, în scădere cu 1,2%, conform unui raport al Băncii Naţionale a României.
România trebuie să atingă şi convergenţa reală pentru a adopta euro, pe lângă cea nominală, cu criteriile de la Maastricht deja îndeplinite, având nevoie de o creştere economică accelerată, de 5% pentru a adera în 2019, un obiectiv ambiţios şi nerealizabil fără politici eficiente, potrivit analiştilor. România a ajuns la macrostabilitate şi îndeplineşte toate cele cinci criterii de convergenţă din Tratatul de la Maastricht, însă cu toate acestea nu poate adopta moneda euro nici peste doi ani, apreciază guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.