ELVEȚIA: Căutarea dispăruților a fost sistată din cauza pericolului producerii altor alunecări de teren
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 26 august 2017, 16:34
Poliția elvețiană a anunțat sâmbătă că este de așteptat să se producă mai multe alunecări de teren în valea de la granița cu Italia, unde opt persoane au fost date dispărute într-o alunecare de teren masivă, condiții în care a fost suspendată căutarea persoanelor dispărute, informează Reuters.
O a doua alunecare de teren a lovit satul Bondo vineri, zădărnicind eforturile pentru căutarea drumeților germani, austrieci și elvețieni ce au fost dați dispăruți. Micuța localitate a fost deja parțial distrusă miercuri, când un versant al muntelui s-a prăbușit peste ea.
Un geolog a zburat cu un elicopter deasupra zonei în cursul dimineții de sâmbătă, pentru a inspecta muntele Piz Cengalo (3.369 de metri) și a ajuns la concluzia că este iminentă producerea altor alunecări de teren.
„Ne așteptăm la mai multe alunecări de teren în zona afectată”, conform poliției helvete.
Experții geologi au explicat că topirea permafrostului din cauza temperaturilor ridicate reprezintă doar o cauză minoră a dezastrului, alunecările de teren fiind provocate de schimbări produse pe termen lung în geologia masivului Piz Cengalo.
Poliția din cantonul elvețian Graubunden (Grisons) a anunțat, joi, că șase dintre persoanele care fuseseră date dispărute în urma unei alunecări de teren produsă miercuri într-o zonă muntoasă din estul țării au fost găsite tefere în Italia. Inițial, un purtător de cuvânt al poliției din Graubunden anunțase că 14 persoane erau date dispărute după alunecarea de teren produsă lângă satul din apropierea frontierei cu Italia.
Alunecarea de teren a avut loc miercuri, la ora locală 09:30 (07:30 GMT) în cantonul Graubunden. O masă stâncoasă s-a desprins din masivul Piz Cengalo și a căzut în valea Val Bondasca aflată în spatele unui mic sat, Bondo. Circa 4 milioane de metri cubi de bucăți de stânci, pietriș și noroi s-au prăvălit la marginea așezării.
Persoanele care sunt în continuare dispărute făceau parte dintr-un grup de alpiniști aflat în Val Bondasca la momentul producerii alunecării de teren.
Președintele Elveției, Doris Leuthard, care a vizitat joi locul dezastrului a estimat că e greu de crezut că persoanele dispărute să fie găsite vii și nevătămate, conform agenției DPA.
Zeci de clădiri au fost distruse sau deteriorate în urma alunecării de teren, însă nici o persoană din sat nu a fost rănită, așezarea fiind dotată cu un sistem de alertă.
În Elveția, cea mai recentă alunecare de teren mortală datează din noiembrie 2014: doi morți și patru răniți, după prăbușirea unei clădiri în Davesco-Soragno din cantonul Tessin.
În octombrie 2000, 12 persoane au murit și alte patru au fost date dispărute, după inundații și alunecări de teren ce s-au produs în regiunea elvețiană Valais.