Părinții au inițiat petiția „STOP MANUALE INUTILE!”
Publicat de Arantxa Catană, 30 iulie 2017, 15:18
Asociația „Human Catalyst” și Grupul de Inițiativă Civică „Părinții Cer Schimbare” au inițiat o petiție intitulată „STOP MANUALE INUTILE! STOP RISIPEI BANILOR NOȘTRI, PE SĂNĂTATEA COPIILOR NOȘTRI”.
Astfel, părinții cer minsitrului Educației Liviu Pop să stopeze urgent inițiativa acestuia privind adăugarea manualelor – de „Educație Fizică și Sport”, respectiv „Dirigenție – Consiliere și orientare. Manuale pentru clasa a V-a” – pe lista teancurilor de cărți pe care elevii le cară zilnic în gheozdane.
Mai mult decât atât aceștia solicită o întâlnire cu ministrul Liviu Pop în săptămâna 31 iulie – 5 august 2017, pentru a discuta toate aspectele privind aceastăp inițiativă.
„Stimate Domnule Ministru Liviu Pop,
Solicităm retragerea imediată a manualelor aprobate „Educație Fizică și Sport”, respectiv Dirigenție – Consiliere și orientare. Manuale pentru clasa a V-a”, aflate la data anunțului dumneavoastră (27.07.2017) în curs de licitație – pe care vă rugăm să o stopați urgent.
Suntem profund indignați de creșterea numărului de manuale, în condițiile în care le consideram inutile elevilor, un ghid pentru profesori fiind mai mult decat suficient.
Ca și cadru didactic și părinte la rândul dumneavoastră, vă amintim că medicii specialiști deja atrag atenția asupra sarcinii zilnice suportate de elevi, care, după cum demonstează studiile științifice de specialitate, deformează colana vertebrală aflată în plină dezvoltare la vârsta gimnaziului și cauzează alte diverse probleme ireversibile de sănătate, copiilor noștri.
Totodată, atragem atenția asupra nevoilor reale percepute de către comunitatea educațională (elevi, părinți, cadre didactice, sindicate și alte organizații), care au fost și sunt ignorate ori respinse de ani de zile, principalul motiv invocat fiind “lipsa bugetului MEN” pentru astfel de cheltuieli. Doar un exemplu în acest sens este Programul Școală după Școală, existent în LEN1/2011, pentru care nu ați formulat niciodata cerere de finanțare la ministerul de resort, deși există dovezi care atestă impactul pozitiv semnificativ asupra reducerii abandonului școlar și a îmbunătățirii substanțiale a rezultatelor și promovabilității elevilor.
Ca și contribuabili de bună credință la bugetul de stat și principali actori în actul educațional (în triunghiul elev-profesor-părinte), considerăm că este necesară o consultare publică generală și imediată privind nevoile reale și prioritățile direcționării bugetului de stat pe educație, aferent anului școlar 2017 – 2018.
Astfel, în baza Legii 544, dorim să ne informați în termenul legal de 10 zile, asupra:
– Costul elaborării noilor manual propuse;
– Costul tipăririi și distribuției acestora;
– Alte costuri legate de implementarea efectivă a noilor manual;
– Proiectul următoarei rectificări bugetare a MEN.
În încheiere, solicităm o întâlnire cu dumneavoastră în săptămâna 31 iulie – 5 august 2017, pentru a discuta toate aceste aspect și a vă asigura de deschiderea noastră către o reală colaborare și consultare, cu bună-credință și în interesul suprem al binelui copiilor noștri”, se arată în petiția publicată pe site-ul petitieonline.com.
Petiția a fost inițiată pe 29 iulie, iar până în momentul publicării acestei știri (30 iulie – ora 16.15) ea a fost semnată de aproximativ 380 de persoane. Cele mai multe semnături au venit de la oameni din București, Constanța și Brașov.