4 restaurante închise și amenzi de peste 160.000 aplicate de inspectorii DSV pe litoral
Publicat de , 17 iulie 2017, 16:57
În perioada 03.07.2017 – 16.07.2017, medicii veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa, împreună cu inspectorii sanitar veterinari şi pentru siguranţa alimentelor delegaţi care activează în Comandamentul Sezon Estival 2017 au desfăşurat activităţi de control în unităţi de producere, prelucrare, procesare, depozitare, valorificare şi comercializare a produselor alimentare. Astfel, au fost verificate 492 de unități localizate în cele 7 zone de interes turistic: Năvodari, Mamaia Nord, Mamaia Centru, Mamaia Sud, Eforie, Costineşti şi Mangalia, se arată într-un comunicat de presă.
Controalele s-au desfășurat în 219 restaurante, 8 pizzerii, 54 de unităţi tip fast-food, 18 braserii, 30 unităţi tip bufet, 17 baruri, 1 snack bar, 2 unităţi tip catering, 10 cantine din tabere școlare, 3 pensiuni, 84 de magazine alimentare, 10 cofetării/patiserii, 22 laboratoare cofetărie patiserie, 3 rulote, 5 unități comercializare produse congelate, 3 depozit alimentare, 1 tonetă de înghețată și 2 autoutilitare.
În urma controalelor s-au constatat neconformităţi cu privire la manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar, nerespectarea condiţiilor de igienă în spaţiile de producţie, etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, depozitarea în condiţii necorespunzătoare a acestora, neanunţarea de către operatorul economic a începerii activități supuse controlului sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Pentru abaterile de la legislaţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor, au fost aplicate 78 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 167.600 de lei. Au fost emise patru ordonanţe de suspendare temporară a activităţii pentru trei restaurante şi o unitate tip pizzerie.
De asemenea, la solicitările CJPC Constanţa, echipe de inspectori sanitari veterinari s-au deplasat la mai multe unităţi din Constanţa, unde în urma verificărilor efectuate şi a deficienţelor constatate, au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 9.000 de lei şi au retras de la comercializare 678 de kg de produse alimentare nedestinate consumului uman, produse care au fost dirijate către o unitate de neutralizare.
Totodată, la solicitarea Poliției, inspectorii sanitar veterinari au efectuat acţiuni comune de control în staţiunea Venus, unde în urma verificărilor efectuate au sancţionat contravenţional două restaurante, cu amenzi în valoare de 5.500 de lei. Au fost retrase de la vânzare 72 de kg produse alimentare, improprii consumului uman şi dirijate către o unitate specializată pentru neutralizare, mai arată sursa citată.
ANSVSA vine în sprijinul solicitărilor primite şi de la alte instituţii ale statului, fiind singura instituție competentă pentru reținerea oficială și certificarea sanitar-veterinară a produselor alimentare nedestinate consumului uman. În perioada mai sus menționată, au fost confiscate şi retrase de la vânzare 984 kg de produse alimentare.
ANSVSA, prin intermediul DSVSA Constanţa, pune la dispoziţia celor interesaţi numărul de telefon al Comandamentului Sezon Estival: 0786 577 007, unde se pot face sesizări, sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor.
Acest număr va funcţiona în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice reţea de telefonie.
DSVSA Constanţa pune la dispoziţia turiştilor, pe site-ul instituţiei, un modul dedicat Comandamentului Sezon Estival 2017 (http://constanta.dsvsa.ro/comunicare/comandament-sezon-estival/), unde se pot găsi recomandări şi informaţii utile.