Forțele Navale Române iau parte la cel mai amplu exercițiu militar al anului „Saber Guardian 17“
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 iulie 2017, 13:11
Aproximativ 745 de militari, 10 nave de luptă și de sprijin logistic, 12 ambarcațiuni și 18 mijloace terestre de luptă ale Forțelor Navale Române participă la șase secvențe ale exercițiului SABER GUARIAN 17, în perioada 10-22 iulie, la Cincu, Râureni, Bordușani, Capu Midia, Mihail Kogălniceanu și Babadag, informează Centrul Media al Forțelor Navale Române.
La Bordușani, pe malul Dunării, lângă Fetești, marinarii militari vor executa o secvență de forțare a traversării unui curs major de apă cu un grup de nave fluviale, alcătuit dintr-un monitor, două vedete blindate, două vedete dragoare, dar și un detașament de scafandri fluviali, un pluton de infanterie marină și o structură de comandă.
Într-un raion maritim din zona Capu Midia, o grupare navală alcătuită dintr-o corvetă, două dragoare maritime și un remorcher maritim vor asigura raionul de lansare a rachetelor sol-aer și aer-aer, acțiune ce face parte din secvența TOBRUQ LEGACY. Concomitent cu acțiunea de pe mare, la Babadag, are loc exercițiul „Mărășești”, unde Forțele Navale Române participă cu două plutoane de infanterie marină, care vor desfășura acțiuni de luptă specifice zonei lagunare, iar la Mihail Kogălniceanu, unde este organizat Spitalul de campanie – MASCAL, militarii din Forțele Navale Române vor participa la un exercițiu secvențial de evacuare a răniților pe cale aeriană.
„SABER GUARDIAN 17” este cel mai mare exercițiu multinațional, la care Armata României ia parte și se va desfășura pe teritoriul Bulgariei, României și Ungariei, perioada 10-22 iulie. Exercițiul cuprinde, pe teritoriul țării noastre, un program de 21 de exerciții naționale integrate și conectate, iar la acestea participă aproximativ 25.000 de militari și 2.000 de mijloace tehnice din 22 de state.
„SABER GUARDIAN 17” este cel mai mare exercițiu din istoria modernă a României, ca număr de militari și state participante, demonstrând capacitatea de reacţie şi de descurajare a țărilor aliate și partenere într-un scenariu de apărare colectivă, prin exersarea proiectării forţei. Acesta este planificat de Comandamentul Forţelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) şi este condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa (USAREUR).