Vă surâde ideea unei plimbări cu barca în largul mării, unde puteți admira delfinii? Iată cât trebuie să scoateți din buzunar
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 8 iulie 2017, 13:43
Concediul la mare nu mai este demult doar un prilej de stat la plajă.
Turiştii au început să prindă gustul sporturilor nautice, atunci vin pe litoral.
Agenţii economici s-au conformat şi vin cu oferte pentru amatorii de plimbări pe mare dar şi pentru iubitorii de adrenalină.
Ioan Malciu, operator de turism de aventură, a vorbit astăzi, la Radio Constanţa, despre preferinţele turiştilor în materie de agrement nautic:
„Anul acesta (n.red. turiștii) au început foarte mult să prefere plimbările cu șalupele de viteză, gen safari boat. La fel de mult preferă velierele și, mai nou, în ultimii ani, preferă turele cu caiacele“, dezvăluie Ioan Malciu.
În weekend, și uneori chiar în timpul săptămânii, cei care vin la mare pentru a-și explora latura romantică sunt atrași și de clasicele plimbări cu barca pe valuri.
Șalupă sau velier, ce preferă cei care ajung în sezonul estival la malul mării?
„Cred că anul acesta sunt în mod egal. Clienții se împart. Cei care doresc mai multă adrenalină preferă șalupa de viteză, pe când oamenii care preferă adierea vântului optează pentru velier. Depinde strict de gusturi“, este de părere Ioan Malciu.
„Ambarcațiunile de agrement ridică ancora din Portul Turistic Tomis, dar și de la pasarela din Mamaia. Tarifele variază de la 20 de lei – o plimbare de 30 de minute și poate ajunge până la 100 de lei – o plimbare de trei ore în largul mării. Iar sezonul acesta am observat că au preferat turiștii plimbările mai lungi, cele de trei ore, pentru că mergând mai mult spre larg pot să admire și delfinii, este puțin mai special“, spune Ioan Malciu.
Pentru cei care preferă liniștea Deltei în locul agitației estivale de la mare, același operator oganizează și plimbări cu caiacul pe Dunăre.
„Sunt expediții de 2-3 zile în care avem șansa să vizităm canalele, lacurile din Deltă, cele mai greu accesibile ambarcațiunilor mari“, a completat Ioan Malciu.
Dacă nu ați mai experimentat până acum genul acesta de aventură, nu este cazul să vă îngrijorați. Un instructor se va ocupa să vă spună tot ce trebuie să aveți în vedere pentru a fi în siguranță pe toată durata plimbării cu caiacul, de exemplu.
Ioan Malciu este de părere că pe litoralul românesc turismul de agrement nu și-a atins încă potențialul maxim, însă cu optimism afirmă că lucrurile sunt pe făgașul potrivit, mai ales că în fiecare an cererea pentru astfel de activități la malul mării este în creștere. Malciu anticipează că în cel mult doi ani, turismul de agrement din România se va situa la același nivel înaintat ca în alte state precum Bulgaria, Grecia etc.
Plimbările cu șalupa, velierul, caiacul sau clasica barcă sunt o alternativă excelentă la monotonul stat de plajă la soare și oferă de departe un peisaj unic ce lasă o amintire cât se poate de plăcută a concediului petrecut la mare.
Ca și antreprenor în domeniu, Ioan Malciu spune că nu urmărește, cel puțin pentru moment, să obțină un profit deosebit din afacerea sa, ci mai degrabă ar vrea să contribuie la promovarea acestui tip de activități în turism.
Dacă sunteți o fire de explorator, aflați că puteți face inclusiv scufundări marine în zona Cazinoului din Constanța, o arie cunoscută pentru vestigiile arheologice pe care le ascunde.
„Acolo avem o zonă foarte frumoasă, este fauna mai dezvoltată, găsim diferite specii de pești, căluți de mare. Turiștii pot încerca sesiuni de scufundare de o oră sau pot veni să facă un curs brevetat, care le poate folosi pe viitor dacă vor să mai facă scufundări în mare“, informează Ioan Malciu.
În extrasezon distracția nu intră neapărat în pauză. Sunt organizate și atunci curse de off-road cu mașina, prin Dobrogea sau plimbări de 2-3 zile cu velierul pe mare către litoralul bulgăresc.
Pe Ioan Malciu și planul său de aventuri îl găsiți în Portul Turistic Tomis sau pe pagina lui de Facebook.