Ucenicie prin rețeaua EURES
Publicat de , 30 iunie 2017, 14:58
„Lucru nemţesc” este o sintagmă arhicunoscută. Înseamnă calitate, eficienţă, rigoare. Şi asta poate să scrie în CV-ul unui tânăr meseriaş, aflat în căutarea unui loc de muncă, după ce şi-a făcut ucenicia într-o fabrică din Germania.
Este vorba despre un program destinat celor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, care apelează pentru prima dată la reţeaua EURES, adică la reţeaua inter-statală care intermediază schimbul de forţă de muncă în spaţiul economic european. Şi, cu toate că ne-am referit la Germania, programul este accesibil pentru toate stalele Uniunii Europene, plus Norvegia, Islanda şi Lichtenstein:
Adelina Vlad, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa:
„Vorbim de stagiul de pregătire sau de ucenicie. Este practica pe o calificare pe care deja o avem, dar pentru care nu avem o anumită experienţă sau experienţa nu este atât de vastă!”
Programul este derulat cu sprijinul Guvernului Italiei, iar cei acceptaţi vor fi plătiţi în perioada uceniciei. În plus, vor beneficia de un sprijin consistent la înscrierea în program. Şi, atenţie, pe lângă ucenici, programul este deschis şi celor consacraţi, deja, în meserie, dar care vor să îşi schimbe locul de muncă, pe aceeaşi specializare, în afara ţării:
„Sunt ajutaţi să aplice pentru proiect, iar ajutorul constă într-un sprijin financiar pentru deplasarea la interviu într-o altă ţară din Spaţiul Economic European, un curs de limbă străină, recunoaşterea calificărilor obţinute în ţara de origine sau relocarea pentru un nou loc de muncă. Vorbim despre cei care au un loc de muncă într-un anumit domeniu de activitate, dar doresc să ocupe aceeaşi poziţie, pe acelaşi post, pe aceeaşi pregătire la un angajat din Uniunea Europeană”.
Cei interesaţi se pot adresa, în perioada următoare, oficiilor EURES din cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din toată ţara.
Un material de Bogdan Comșa