Ziua Internațională împotriva Violenței asupra Femeii
Publicat de Carmen Secuiu, 25 noiembrie 2014, 11:59 / actualizat: 16 ianuarie 2015, 12:17
Un bărbat nu îşi abuzează partenera, numai pentru că este băut, sărac, nervos sau needucat. Unii bărbaţi abuzează femeile pentru că și astăzi sunt tipare de putere, care statuează superioritatea bărbatului, autoritatea acestuia asupra femeii, în calitate de cap de familie.
Dependenţa socială, politică şi economică a femeilor de către bărbaţi perpetuează o structură în care bărbaţii se pot angaja în acte violente împotriva femeilor. Aceasta provine din inegalitatea socială dintre bărbaţi şi femei, adânc înrădăcinată în subconştientul colectiv și din păcate, prezentă încă, într- un procent mic și în România.
Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române va derula în perioada 25 noiembrie, Ziua Internaţională Împotriva Violenţei Asupra Femeilor, 10 decembrie, Ziua Internaţională A Drepturilor Omului, pentru conștientizarea populației privind diferitele forme de violenţă cu care se confruntă femeile.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa va derula activităţi în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, Agenţia Naţională Antidrog.
Mesajul este că ”violența poate fi oprită. Prin acțiunea conjugată a noastră, a tuturor.
Violența trebuie sancționată ca modalitate de neacceptat de rezolvare a problemelor și conflictelor.
Într- un sistem social drept, tăcerea este o problemă de moralitate, iar în problemele de moralitate nu există neutralitate.
Tăcerea înseamnă complicitate. Pentru că nu există martori inocenți, vizavi de violență”.
Un exemplu este al celor cinci martori ai crimei de la Satu Mare, care nu numai că nu au sărit sărit în ajutorul actriței Gabriela Dorgai, dar nici măcar nu au sunat la 112. Astăzi, ar fi fost în viață.
Zilei de 25 noiembrie i s-a atribuit această semnificaţie în anul 1999, cand Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 54/134.
În România, tematica violenţei împotriva femeilor, prevenirea şi combaterea acestui fenomen, este reglementată prin Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, modificată prin Legea nr.25/2012.
Să ascultăm ce părere au unii dintre localnici, despre violența supra femeii, în vox- ul audio.
carmensecuiu@radioconstanța.ro