Semnificaţia religioasă a Lunii Ramazan
Publicat de , 23 iunie 2017, 19:38
Luna Ramazan, numită şi „luna fericirii şi a iertării”, este cea de a- IX- a lună a anului islamic fiind considerată de credincioşii musulmani cea mai importantă perioadă a anului. Luna Ramazan a început în data de 27 mai, când cei peste 27.000 de etnici turci au intrat în postul de purificare spirituală şi trupească şi se încheie cu trei zile de sărbătoare începând cu 25 iunie. Postul din luna Ramazan constituie unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei islamice. În luna Ramazan, credincioșii caută pacea, echilibrul şi buna înţelegere cu oamenii, indiferent de religie.
Luna Ramazan comemorează în fiecare an începutul revelării Coranului, Cartea Sfântă a Islamului, de către Allah către Profetul Muhammed (Pbuh), acest eveniment fiind consemnat a fi avut loc în Noaptea Sfântă de Kadir a Lunii Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur de lângă oraşul Mecca, în anul 610. Anul aceasta, Noaptea Sfântă de Kadir a fost marcată în noaptea de 21 spre 22 iunie. Tradiţia spune că în această noapte toate rugăciunile sunt îndeplinite.
Tradiţională în luna Ramazan este cina de iftar care încheie postul diurn și se servește în familie, cu prietenii sau cu persoane de condiție materială modestă.
În luna Ramazan, UDTR a oferit cine de iftar atât la Constanţa cât şi la filialele UDTR din: Bucureşti, Tulcea, Brăila, Galaţi, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Băneasa, Cernavoda, Adamclisi, Hârşova, Lazu, Valu lui Traian, Tuzla, Cumpăna, Ostrov, Fântâna Mare. La iftarul organizat la Constanţa, în data de 10 iunie au răspuns invitaţiei Preşedintelui UDTR reprezentanţi ai administraţiei publice, parlamentari, profesori dar şi diplomaţi din cadrul Ambasadei Republicii Turcia la Bucureşti, ai Consulatului General al Republicii Turcia la Constanţa şi al Federaţiei Ruse. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, Muftiul Cultului Musulman din România, Murat Iusuf, Prefectul Judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, Primarul Municipiului Tulcea, Constantin Hogea, Primarul Comunei Cumpăna, Mariana Gâju, şi Inspectorul Şcolar General, Gabriela Bucovală. La masa de iftar au mai luat parte: E.S. Ambasadorul Republicii Turcia în România, Osman Koray Ertaş, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, Uygar Mustafa Sertel, Ataşatul Nikolai Belera în cadrul Consulatului General al Federaţiei Ruse la Constanţa, Consulul Onorific al Albaniei în România, Ömer Susli şi Coordonatorul Biroului TIKA Bucureşti, Ahmet Daştan. În noaptea de Kadir Gecesi UDTR a oferit o masă de iftar tinerilor comunităţii.
Postul din luna Ramazan se încheie cu trei zile de sărbătoare, în perioada 25-27 iunie, când etnicii turci petrec în familie, vizitâdu-şi rudele vârstnice. În aceste zile de sărbătoare de pe mesele îmbelşugate ale musulmanilor nu lipsesc baclavalele şi sarailiile, delicii tradiţionale ale turcilor dobrogeni.