AUDIO. Schimbările climatice sunt reale și afectează agricultura. Cum se explică fenomenul tornadelor din România
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 17 iunie 2017, 11:10
Schimbările climatice sunt o certitudine în România.
De la tornade până la temperaturi caniculare şi secetă, toate şi-au făcut loc, în ultimii ani.
Deficitul de apă din unele părţi ale solului dobrogean ajunge la 1.200 de metri cubi lipsă la hectar, începând din toamna anului trecut.
Ce poate fi făcut pentru a opri acest fenomen am aflat de la vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Siseşti”, profesor Mihai Nicolescu.
„Sunt fenomene care se manifestă astăzi, auzim despre tornade în România, lucru pe care nu l-am auzit până acum. Acestea nu se pot rezolva decât cu o împădurire în procent rezonabil, cu perdele de protecție care pot rezolva foarte multe lucruri pentru agricultură. În ultimii 12-15 ani am avut creșteri de la 1,5 grade, ceea ce pentru agricultură este un impact extraordinar de nefavorabil. Anul acesta, după o lună martie în care am avut o creștere de 3 până la 3,5 grade la nivelul țării, vă imaginați ce se întâmplă cu pomicultura și viticultura“, atrage atenția profesorul Mihai Nicoalescu.
Specialistul mai spune că toate aceste date acumulate trebuie transpuse în programe „în ideea de a menține produsele agricole de care avem nevoie“.
Dobrogea este o zonă cu condiții extraordinar de complexe. Marea, spune prof. Mihai Nicolescu, se încălzește greu, dar se și răcește greu, iar aceste fenomene contribuie la atenuarea șocurilor climatice pe care le pot suferi viile și livezile. Cele mai favorizate de clima Dobrogei sunt speciile de cais și piersic. Pe lână sistemele de irigații, mai adaugă profesorul, avem nevoie de sisteme agrofitotehnice care să mențină umiditatea în sol, aceasta fiind una dintre soluțiile de care agricultorii viitorului au nevoie pentru a face față modificărilor climatice care stau să vină.
Întregul material audio realizat de Carmen SECUIU poate fi ascultat aici: