TULCEA: Compozitorul melodiei ,,La Chilia-n port”, reînhumat la Luncavița
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 16 iunie 2017, 08:02
Joi, 15 iunie 2017, Puiu SPIRU, compozitorul melodiei ‘La Chilia-n port’ și a altor nenumărate cântece intrate demult în folclorul dobrogean și național, a revenit acasă, la Luncavița.
Anul acesta se împlinesc șapte ani de când Puiu SPIRU, pe numele lui adevărat Traian, a trecut în neființă și a fost înmormântat în cimitirul Sf. Lazăr din Galați.
Autoritățile locale îl readuc acasă, finalizând procedurile legale pentru deshumarea din Galați și reînhumarea de la Luncavița.
Locul va fi în pădurea de tei a Luncaviței, acolo unde rapsodul și-a dorit mereu să doarmă somnul de veci, într-un loc special amenajat, în cadrul celei de-al patrulea an consecutiv al programului ‘Întoarcerea la izvoare’, numit ‘Fântâna lui Lăcustă’.
Reînhumarea a avut loc înainte de termen, adică împlinirea a șapte ani și o zi de la înmormântare, deoarece reprezintă una dintre etapele lucrărilor de construcții, care vor fi încheiate la sfârșitul lui iulie, când întreg obiectivul va fi inaugurat și va intra în circuitul turistic al comunei.
Fântâna lui Lăcustă, care astăzi se află în paragină, a fost realizată aproximativ în jurul anului 1910 de Ion Lăcustă, stupar din Luncavița.
Temele principale ale renovării acestui obiectiv sunt APICULTURA, privită ca una dintre principalele ocupații ale cetățenilor Comunei Luncavița și TEIUL, admirat atât de frumos în poeziile și cântecele lui Puiu SPIRU.
Proiect local de reparație al vechilor fântâni, cișmele, izvoare și alte obiective din teritoriul administrativ al comunei, de construcție al altora noi în zonele de pădure și de baltă, precum și de includere al acestora în circuitul turistic,
‘ÎNTOARCEREA LA IZVOARE’ este un parteneriat între autoritatea locală și echipe de binevoitori care iubesc Comuna Luncavița. Fiecare voluntar va contribui cu o sumă fixă, (anul acesta de 250 Lei de persoană), alături de muncă efectivă, după posibilități, la realizarea lucrărilor de proiectare, construcții, sau întreținere.
Prin același program au mai fost renovate ,,Fântâna Cetățuia-Burlacu’ în 2014, ,,Fântâna lui Balmuș’ în 2015 și ‘Fântâna lui Duduță’ în 2016. În anii trecuți, tot prin parteneriate private și publice au mai fost reparate sau construite: ,,Fântânița lui Graur’, ,,Troița cu cișmea a lui Paraschiv’, sau ,,Troița cu cișmea a lui Chiracu’.
Sursa foto – adevarul.ro