ISU Dobrogea: Cum ne protejăm în caz de dezastre naturale
Publicat de Bogdan Comșa, 24 noiembrie 2014, 15:07
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri materiale, este bine ca populaţia să fie informată şi să cunoască cum trebuie să reacţioneze în astfel de situaţii – precizează specialiştii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea, într-un comunicat de rpesă.
În acest sens, ISU Dobrogea le reaminteşte cetăţenilor următoarele reguli de comportare şi măsuri de protecţie în cazul producerii de calamităţi naturale:
– Păstraţi-vă calmul;
– Ascultă mesajele transmise de posturile naţionale de radio şi televiziune;
– Nu da crezare zvonurilor, nu crea panică;
– Respectă indicaţiile autorităţilor.
ÎN CAZ DE CUTREMUR nu părăsiţi clădirea pe timpul cutremurului şi adăpostiţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, birou sau masă rezistentă etc. şi, în niciun caz, nu folosiţi liftul. Dacă sunteţi pe stradă, îndepărtaţi-vă de clădiri şi cabluri electrice şi adăpostiţi-vă sub un paravan pentru a vă proteja de căderile unor părţi de construcţie, iar dacă sunteţi în maşină, opriţi la distanţă de construcţii şi cabluri electrice, fără a părăsi interiorul acesteia.
ÎN CAZUL ALUNECĂRILOR DE TEREN trebuie să vă deplasaţi pe înălţimile cele mai apropiate şi nu vă întoarceţi pentru a nu vă expune pericolului.
SFATURI PRACTICE ÎN CAZ DE DEZASTRU:
Dacă în localitatea unde vă aflaţi se produce un dezastru, este posibil să fiţi separat de membrii familiei dumneavoastră, care pot fi acasă, la lucru sau la şcoală. Pentru o astfel de eventualitate, trebuie să stabiliţi din timp un loc de întâlnire. Este foarte important să aveţi întotdeauna la îndemână trusa de urgenţă:
– Alimente în conserve pentru circa 3 zile;
– Un radioreceptor cu baterii, lanternă şi baterii de rezervă;
– Medicamente pentru tratamentul uzual şi de urgenţă;
– Haine adecvate sezonului.