(AUDIO) Cât ne costă – principalele știri economice ale zilei, pe scurt
Publicat de monica.comsa, 24 noiembrie 2014, 14:12
Reducerea TVA la carne, legume-fructe şi lapte se va afla pe agenda discuţiilor cu FMI din luna decembrie cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), a anunţat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. În primul rând, vom aduce în discuţie efectele pozitive ale reducerii TVA la pâine şi vom prezenta studiile pe care le avem făcute pentru carne, legume-fructe şi lapte. Ar fi bine să-i convingem că o astfel de măsură va aduce o creştere a competitivităţii în industria alimentară, un consum mai bun, ajutând totodată la garantarea locurilor de muncă’, a spus Botănoiu.
Necesarul de pește din România este susținut în proporție de 87% din importuri și numai 13% din producție internă, iar consumul a scăzut dramatic de la 8,5 kilograme în 1990, la numai 4 kilograme în prezent, a declarat Marian Cuzdrioreanu, președintele Asociației Procesatorilor, Importatorilor, Distribuitorilor și Comercianților de Pește din România – RO-FISH.
Companiile trebuie să-şi diversifice sursele de finanţare, fără a apela doar la bănci pentru toate fondurile de care are nevoie, iar bancherii trebuie să meargă la clienţi şi să le înţeleagă afacerile cât mai bine pentru a acorda finanţările, a afirmat Romulus Andrei, directorul unei importante bănci românești.