Cotația porumbului la bursele internaționale de cereale
Publicat de , 5 iunie 2017, 10:17
O trecere în revistă a prețurilor actuale ale porumbului arată că zilele acestea, cotațiile la Bursa MATIF Paris pentru porumb erau de 750 lei/tonă, iar la CME Chicago de 601 lei/tonă. Sunt prețuri medii, în comparație cu aceeași perioadă a ultimelor două sezoane.
În piața fizică, prețul FOB Constanța, deci prețul pentru marfa încărcată în vase, pentru porumb era de 726 lei/tonă, conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar unele oferte de cumpărare ale traderilor din Constanțaerau la 643 lei/tonă, în scădere ultima perioadă.
Dacă ne uităm pe istoric, cel puțin la MATIF, în ultimii doi ani, în luna iunie, prețul a fost în creștere.
Trendurile pieței fizice locale sunt influențate de prețul din Constanța care este un reper pentru România, iar el este influențat, la rândul lui, de licitațiile internaționale și de evoluția burselor.
Chiar dacă bursa de la Chigago este mult mai departe, din cauza volumelor foarte mari tranzacționate, influența globală a acestei burse se simte destul de puternic asupra prețurilor din portul Constanța.
Dată fiind această influență a prețurilor bursiere asupra pieței fizice, merită să ne uităm mai atent pe ce ne arată în prezent bursele. Prețurile din piața bursieră, fiind vorba de prețuri futures, cu livrare la termen, ne pot ajuta să aflăm cum văd traderii și jucătorii de pe burse evoluția prețurilor în următoarele luni și chiar ani. Astfel, dacă ne uităm pe curba futures, grafic care prezintă prețurile actuale la diferite date de livrare din viitor, vedem că la MATIF Paris, pentru lunile iunie și august, traderii văd creșteri; în noiembrie, în mod firesc, prețul e ușor mai mic, fiind după recoltare; apoi creșterea continuă ușor pentru noul sezon.
La bursa din Chicago, prețurile futures sunt într-o ușoară creștere, chiar și în perioada de recoltare.
Perspectivele par bune pentru porumb: se văd la orizont prețuri în ușoară creștere. Trebuie ținut cont de faptul că prețurile futures pot fi foarte volatile, cu schimbări mari de la o zi la alta,pentru jucătorii la bursă apar uneori schimbări majore de la un minut la altul, deci aceste curbe își pot modifica forma, pe măsură ce ne apropiem de datele de livrare, și aflăm noi date despre stocurile și producția mondială. De asemenea, fermierii au remarcat de-a lungul anilor că, și în piața fizică, prețurile pot avea schimbări semnificative de la o zi la alta. De aceea, este recomandat ca atât cei care vând, cât și cei care cumpără porumb sau cereale în general să se informeze regulat.
AgroGo este platforma online de informare și tranzacționare a cerealelor, fiind prima platformă din România pe care se pot tranzacționa cereale la disponibil sau la termen. AgroGo oferă o alternativă simplificată a burselor de mărfuri și sprijină astfel fermierii români, prin încurajarea concurenței cumpărătorilor în piață.
AgroGo a fost creat cu scopul de a reduce riscurile și a crește profitul fermierilor, procesatorilor și chiar al traderilor. Platforma oferă informațiile necesare pentru luarea deciziilor în vânzarea și cumpărarea de cereale (prețuri la zi, analize, grafice, știri etc.), și permite tranzacționarea într-un mod organizat a produselor agricole. Prețurile cerealelor sunt obținute de la principalele burse internaționale (MATIF – Paris, CBOT/CME – Chicago ș.a.) și sunt completate de datele obținute de la Ministerul Agriculturii, portul Constanța, precum și de la traderii parteneri, platforma AgroGo prezentând cele mai multe surse de prețuri din țară actualizate periodic.
Un material de Carmen Secuiu