Ingredientele care provoacă alergii vor fi menţionate pe etichete
Publicat de valentin.lungeanu, 23 noiembrie 2014, 16:52
De luna viitoare, producătorii sunt obligaţi să ne spună dacă alimentele pe care le cumpărăm ne pot provoca sau nu alergii.
În decembrie va intra în vigoare o directivă a Uniunii Europene potrivit căreia restaurantele, tavernele sau cantinele vor trebui să aibă menţionat în meniu dacă au folosit ingrediente cu potenţial pericol pentru alergici, precum nuci, ouă, peşte sau lapte.
Actul normativ se va aplica şi în cazul alimentelor ambalate. De exemplu, pe etichetele biscuiţilor va fi menţionat şi dacă există urme de ouă, gluten, alune sau lapte, ingredinte considerate alergene.
Decizia a fost luată după ce zeci de persoane au ajuns la spital în şoc anafilactic pentru că au mâncat diferite preparate fără să ştie că printre ingredintele de bază se aflau şi substanţe alergene.
Pe lista ingredientelor alergene figurează glutenul, crustaceele, moluştele, peştele, alunele, lupinul, alunele de pădure, soia, ouăle, laptele, ţelina, muştarul, susanul şi dioxid de sulf.
Cine nu se conformează riscă să fie amendat de inspectorii de la Protecţia Consumatorilor.