Cum să nu ne îngrăşăm în timpul postului.Ce alimente să evităm
Publicat de magda.chirana, 23 noiembrie 2014, 09:19
Persoanele care ţin post riscă să ia în greutate, din cauză că alimentele potrivite acestui stil alimentar sunt consumate în exces şi ,de multe ori, sunt foarte bogate în carbohidraţi.
Atenţie la produsele din soia!
Unul din produsele cel mai des consumate în timpul postului este soia. Medicii ne avertizează însă că, atunci când cumpărăm preparate din soia, este bine să fim atenţi la etichetă pentru a ne asigura că nu provin din culturi de soia modificata genetic. Atunci când nivelul organismelor modificate genetic depăşeşte 0,9% din totalul compoziţiei unui produs alimentar, producătorul este obligat să treacă acest lucru pe etichetă.
De asemenea, este foarte important ca produsele pe baza de soia pe care le cumpărăm să nu conţină cantități mari de sare si multe E-uri. De aceea, este bine să evităm salamul, pateul şi alte produse din soia care le imită pe cele din carne.
Un alt factor de risc îl reprezintă alimentele procesate industrial, în perioada postului, dar nu numai, fiind indicat ca oamenii să aleagă produse cât mai simple, cât mai puţin procesate. Cu cât un produs este mai procesat industrial, cu atât este mai bogat din punct de vedere caloric, dar, uneori, şi mai toxic pentru organism.
Numeroase feluri de mâncare de post conţin zahăr în compoziţie, iar consumul de cantităţi mai mari din aceste alimente poate duce nu numai la îngrăşare, ci şi la apariţia, în timp, a unor probleme de sănătate. Este cazul dulciurilor, a produselor de patiserie (biscuiţi, napolitane), obţinute prin folosirea margarinei hidrogenate, cea care duce la creşterea nivelului colesterolului în sânge.
Optaţi mai degrabă pentru fructe şi pentru deserturile făcute în casă!
Un alt element important este reprezentat de orele la care mănâncă persoanele care ţin post. Cel mai indicat este ca fiecare să respecte un program fix al meselor principale, iar cina să nu fie luată mai târziu de ora 19.30.
Când ţinem post şi nu numai, este bine să fim atenţi şi la cantitatea de hrană din farfurie sau alimentele pe care, de multe ori, le consumăm pe fugă.