FOTO – Povestea sculptorului dobrogean care a uimit Japonia
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 mai 2017, 16:12 / actualizat: 18 mai 2017, 20:12
După 25 de ani trăiți în Franța s-a reîntors acasă și a devenit sculptorul de la malul Dunării. Alexandru Paraschiv, membru al Asociației artiștilor din Franța, premiat cu Palm D`Art la Festivalul de Artă Contemporană, dar și la concursul de Sculptură din Japonia lucrează în prezent într-un atelier modest din Ostrov. Lucrările sale de ceramică și de sculptură, unele dintre ele expuse la Muzeul de Artă din Galați și Silistra sunt desprinse dintr-o poveste conectată, parcă, la frumusețea sa interioară.
S-a născut în anul în care artistul Constantin Brâncuși a murit. Mulți au spus că a fost un semn pentru ceramistul și sculptorul dobrogean Alexandru Paraschiv să pornească pe acest drum al artei. După 25 de ani în care a lucrat și a expus în galeriile din Franța, Alexandru Paraschiv a ales simplitatea și s-a întors acasă, lângă podgoriile din Ostrov, scăldate de apele Dunării. Aici și-a găsit adevărata inspirație.
„Mi-am dat seama că aceste culturi ancestrale ale zonei îmi sunt cele mai potrivite și mă alimentează ideatic și spiritual, chiar. Mi se potrivește caracterul oamenilor, mi se potrivește zona cu alternanța anotimpurilor ei. După ce am trecut prin marile muzee ale lumii, mi-am dat seama că noi avem un patrimoniu pe care nu-l valorificăm, nu-l punem în valoare, de o mare bogăţie artistică“, spune sculptorul Alexandru Paraschiv.
În atelierul artistului, lumina puternică inundă ferestrele, lucrările, dar și gândurile noastre. Pe rafturile din lemn stau așezate statuetele sale din ceramică, inspirate din Cultura neolitică Hamangia.
„Această cultură, cultura Hamangia, am găsit-o analizată și apreciată de istorici de notorietate și chiar așa cum am înțeles-o și eu, n-am făcut atunci decât să mă apropii mai mult de studiul acestei perioade, să o înțeleg și să încerc să intru în dialog cu ea și să mă transpun“, dezvăluie sculptorul.
Alexandru Paraschiv ne spune că folosește pentru lucrările sale din ceramică, lutul din malurile Dunării. Însăși Dobrogea, dacă ar putea-o reprezenta într-o statueta, ar avea chipul unei Naiade, o nimfă a Dunării. E ușor de observat că lucrările lui Alexandru Paraschiv îi poartă amprenta sufletească.
„Pentru mine chiar și viața înseamnă un echilibru. Dacă nu trăiești într-un echilibru spiritual atunci riști să aluneci de multe ori, riști să cazi, riști să nu te mai cunoști pe tine însuți și această stare pe care o trăiesc eu încerc să o transpun în formele mele care pentru mine sunt ca un mesaj, ca ceva scris“ mărturiseşte sculptorul.
Reprezentanta Asociației de Promovare a Dobrogei, Inomar Cluster, Laura Stroe, și-a propus ca din iunie, să organizeze excursii pentru turiști, iar una dintre destinații să fie chiar atelierul sculptorului din Ostrov.
„Am decis că merită să-i acordăm toată atenția și merită ca pe ruta noastră, atelierul său să reprezinte un punct interesant pentru turiști“, spune Laura Stroe.
Alexandru Paraschiv este membru al Asociației artiștilor din Franța, premiat cu Palm D’Art la Festivalul de Artă Contemporană. În prezent este artistul oficial al unei podgorii din zona Ostrovului. Prin munca sa își dorește ca frumusețile Dobrogei să fie cunoscute și apreciate de o lume întreagă.
Un material realizat de Silvia PASCALE