Primele “contaminări” cu artă, la Constanța
Publicat de Carmen Secuiu, 30 august 2014, 19:42 / actualizat: 31 august 2014, 8:14
La Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța se poate vizita, până pe 21 septembrie, prima expoziție din ciclul Contaminări, editat de Maurizio Scudiero, Anna D’Elia și Giancarlo Carpi.În interiorul Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie din Constanța arta iși găsește propria identitate culturală prin expoziția Contaminare 014. Asociația Culturală M.I.C.R.O. din Roma a expus 80 de lucrări ale unor artiști fundamentali din istoria artei anilor ‘900. Warhol, Pascali, Manzoni, Schifano, Rotella și Arman se încadrează foarte bine în contextul actual muzeal și se raportează la bogatul patrimoniu al lucrărilor din epoca romană expuse în interiorul Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie din Constanța.
Operele de artă din secolul XX și XXI, precum și operele clasice formează un montaj critic non-linear menit să ridice gradul de conștientizare a ceea ce sunt încă puternic prezente și anume, rădăcinile culturale latine în lumea modernă, în stilul de viață, în estetica arhitectonică și în imaginea pe care ne-o oferă lumea contemporană a secolelor XX şi XXI. Prin contrast, expoziția prezintă curentele contemporane de artă italiană care au marcat semnificativ și au elaborat, în ultimul deceniu, influența culturii pop americană şi orientală, curentele neo-pop italiene legate de estetica globalizată a Frumosului. Cea mai reprezentativă și cea mai scumpă lucrare de artă, de la această expoziție cu vânzare, îi aparține lui Andy Warhol. “Conspiracy în Dallas“. Colajul în care se regăsește imaginea fostei familii prezidențiale Kennedy, valorează un million de euro, a declarat Magdalena Avram,organizator din cadrul Asociației Culturale M.I.C.R.O. din Roma.
Alegerea de a organiza prima expoziție din seria Contaminărilor în cadrul Muzeului de Istorie Naţională și Arheologie din Constanța nu este întâmplătoare. Constanța este de două mii de ani, punct de referință comercial între Europa romană şi Orient, Constanța reprezintă punctul de legătura dintre Orient și Occident“, a spus Raffaele Soligo, organizator din Italia.
Acest loc a fost ales de Augustus pentru exilul lui Ovidiu și ca port la Marea Neagră a fost un punct de contact între culturile îndepărtate. Este, mai presus de toate, un loc în care prezența culturii latine este, încă, foarte puternic impregnată în cultura şi identitatea orașului.
Prin urmare, a fost punctul de plecare ideal pentru prima întâlnire cu Contaminările, expoziție care va ajunge în toate acele țări care au rădăcini culturale latine comune.
carmensecuiu@radioconstanta.ro