Surse DNA: Dorin Cocoş, suspectat de încă o şpagă de milioane
Publicat de Bogdan Comșa, 22 noiembrie 2014, 15:57
Omul de afaceri Dorin Cocoș ar fi cerut 10 milioane de euro pentru a interveni pe lângă factori de decizie din Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) în legătură cu despăgubirea lui Stelian Gheorghe pentru un teren în Capitală, reiese din referatul DNA la dosarul în care este cercetată și procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica.
„În cursul anului 2010, GS (Gheorghe Stelian — n.r.) a cumpărat de la Dino Sinigalia drepturi litigioase pentru suprafața de teren în zona lacului Plumbuita, sector 2, București. După aceea, Dorin Cocoș a garantat că totul va fi bine (…) După ce s-a nominalizat un evaluator, GS i-a dat un plic cu bani (…) 100.000 lei. La momentul la care evaluatorul a finalizat raportul, (…) valoarea totală a terenului a ajuns la aproximativ 377.000.000 lei și Dorin Cocoș a cerut 10.000.000 euro aproximativ pentru a interveni pe lângă factori de decizie din cadrul ANRP în vederea soluționării dosarului (…) Cocoș Dorin, în mai multe tranșe, suma de aproximativ 10.000.000 euro (…)”, se arată în documentul respectiv, conform probelor administrate de procurori.
Potrivit DNA, procurorul-șef al DIICOT, Alina Bica, a făcut parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, reprezentând Ministerul Justiției, unde ocupa funcția de secretar de stat.
Pe 15 martie 2011, membrii Comisiei au acceptat plata sumei de 377.282.300 lei către omul de afaceri Stelian Gheorghe, reprezentând despăgubiri pentru terenul din zona Plumbuita.
DNA susține că, prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuțiilor de serviciu de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului român un prejudiciu în valoare de peste 263,3 milioane lei, echivalentul a peste 62,5 milioane euro, reprezentând supraevaluarea, concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase.
Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoștință de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv, de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)”, susține DNA.
În ședința comisiei din 15 martie 2011, arată procurorii, citând unul dintre inculpați, Alina Bica „a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată”.
„La ședința din 15.03.2011 a fost prezent și evaluatorul care a întocmit raportul de evaluare. În cadrul acestei ședințe, Bica Alina a făcut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit, iar suma stabilită era justificată. Având în vedere solicitarea anterioară făcută de către Dorin Cocoș, deși valoarea stabilită pentru teren mi s-a părut mare, am votat pentru aprobarea raportului, luând în considerare susținerile evaluatorului că avea comparabile chiar cu prețuri duble. (…) Pe Gheorghe Stelian l-am cunoscut ulterior procedurii, prin intermediul lui Alin Cocoș, cu care eram în relații de prietenie. De asemenea, am aflat că Bica Alina făcea parte din cercul relațional al familiei Cocoș. (…)”, se mai arată în referatul procurorilor.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis sâmbătă ca Alina Bica să fie arestată preventiv pentru 30 de zile în acest dosar, ea fiind acuzată de DNA de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.
Mandate de arestare preventivă au primit și Emil Nuțiu, expert evaluator; Lăcrimioara Alexandru și Dragoș Bogdan, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.
Decizia instanței nu este definitivă, însă executorie.
Alina Bica s-a predat în această dimineață la arestul Poliției Capitalei.
Dorin Cocoş este suspectat că a luat o şpagă de 8-9 milioane de euro şi în dosarul Microsoft.