Dosarul „Micul Regat“. Directoarea de la „grădinița groazei“ audiată în premieră
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 aprilie 2017, 12:08
Astăzi a avut loc la Constanța un nou termen în dosarul „Micul Regat“, în care îngrijitoarele grădiniței sunt acuzate că i-au maltratat pe copii. În ședința de judecată de astăzi a fost depus raportul de expertiză întocmit pe baza materialului video de către Institutul Național de Criminalistică, precum și analiza celor de la DGASPC.
Avocații apărării, dar și cei ai acuzării cer termen pentru studierea celor două documente.
În premieră, astăzi, instanța a audiat-o pe directoarea grădiniței, Eliza Pufleanu. Acesta și-a susținut nevinovăția și a declarat că nu a fost prezentă la niciun abuz comis față de copii. Ea s-a mai apărat spunând că se ocupa de partea administrativă și că nici părinții sau copiii nu i-au adus la cunoștință problemele.
Eliza Pufleanu a mai spus să viziona periodic materialele de pe camerele de supraveghere montate în grădiniță, dar niciodată nu a văzut nimic anormal. De asemenea, fosta directoare a mai spus că se înțelegea bine cu copii.
Înregistrările de pe camerele de supraveghere au fost predate poliției, însă Eliza Pufleanu nu consideră că a fost complice la neregulile constatate ulterior.
Directoarea a mai mărturisit că a aflat despre scenele de violență abia când a primit citația pentru cele trei îngrijitoare. Până în acel moment, spune ea, părinții nu s-au arătat nemulțumiți de servicii. Pufleanu mai afirmă că dialoga frecvent cu părinții micuților și dacă aceștia i-ar fi adus la cunoștință situația, lucrurile ar fi fost soluționate din timp.
O mămică se pare totuși că a ridica problema felului în care copiii erau tratați de îngrijotoare, însă directoare nu a dat importanță subiectului, neconsiderând că e vorba de un incident grav.
În grădiniță existau camere de supraveghere funcționale, iar Eliza Pufleanu spune că tocmai acesta este un indiciu că nu se încerca ascunderea de părinți a vreunui incident în care să fie implicați copiii. Existau însă și momente în care camerele video, conectate la internet, nu funcționau. Acestea erau oprite mai ales când copii dormeau, pentru a păstra intimitate micuților.
După ce imaginile au fost prezentate, a existat și o ședință cu părinții, în care acestora li s-a explicat că direcțiunea nu a avut habar de presupusele acte de violență. Părerile au fost însă împărțile și s-a invocat faptul că imaginile ar fi putut fi scoase din context și interpretate greșit.
Un nou termen de judecată în acest dosar a fost stabilit pentru data de 11 mai.