CONSTANȚA/FOTO: Primul hacikar, cruce de piatră sculptată manual
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 25 aprilie 2017, 12:23
Primul hacikar din județul Constanța a fost prezentat oficial astăzi, pe faleza Cazinoului.
Hacikarul, construit de comunitatea armeană, este o cruce de piatră sculptată manual, un simbol al prieteniei care leagă popoarele român și armean.
Hacikarul s-a răspândit din timpurile vechi – epocile antică şi medievală -, în exclusivitate pe teritoriul Armeniei istorice, precum şi în toate acele locuri unde armeanul a pus piciorul şi a înălţat spre cer fumul vetrei sale, a declarat parohul Bisericii Armene din Constanţa, Oshakan Khachatryan.
La Constanţa, monumentul realizat din rocă vulcanică (tuf) a fost sculptat în Armenia şi a fost adus la Constanţa cu vaporul, fiind amplasat pe faleza Cazinoului.
La baza crucii de piatră stă scris în română şi în armeană: „Acest monument reprezintă o dovadă a prezenţei multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum şi a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiţi. Cinstim memoria înaintaşilor şi martirilor neamului armenesc care şi-au păstrat identitatea şi credinţa“.
Hacikar-ul este, în acelaşi timp, o manifestare a culturii armene moderne, întrucât şi astăzi, în Armenia se creează sute şi sute de Hacikar-uri, cu scopul de a fi dăruite şi rânduite în diferite colţuri ale lumii, cu diverse prilejuri însemnate.
În România, cu astfel de ocazii, s-au instalat Hacikaruri – în număr de cinci – în Bucureşti, Suceava, Piteşti, Botoşani şi Constanţa“.
Pe teritoriul Armeniei, acolo unde vieţuieşte primul popor creştin, care a adoptat creştinismul ca religie oficială în anul 301, se află peste 50.000 de hacikar-uri, sculptate manual, motiv pentru care o cruce de piatră nu seamănă cu alta.