Au sunat ALARMELE de DEZASTRU la CONSTANȚA!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 18 aprilie 2017, 11:43
Exercițiu de alarmare în caz de dezastre, la Constanța! Peste 160 de sisteme de alertare sonoră a populației au fost puse în funcțiune, astăzi, în județul Constanța, în cadrul unei simulări de mobilizare a autorităților în caz de calamitate.
Exercițiul este organizat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și își propune să testeze buna funcționare a sistemelor, dar fi să verifice dacă populaţia sesizează alarmele, după cum a explicat secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat.
„Este un exercițiu prin care testăm sirenele, obișnuim populația și încercăm să-i pregătim pe oameni pentru ceea ce însemnă fiecare sunet, testăm sistemul și este normal să facem acest lucru, pentru că sistemul nu a mai fost testat de mai mulți ani, iar populația trebuie să se obișnuiască cu astfel de alarme, să știe că ele există, să nu le uite“, a afirmat Arafat.
„Astăzi, 18 aprilie, între orele 10:00 și 12:00, la Constanța, s-a declanșat exercițiul PROCIV 2017, care a urmărit modul de acțiune în caz de dezastru al autorităților locale. La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța s-a primit o înștiințare privitoare la faptul că, la nivelul județului, s-a produs un dezastru. Dispeceratul ISU a trimis mesaje către toate primăriile de pe raza județului, acestea, la rândul lor, în cel mult un minut trebuie să confirme primirea acestui mesaj și punerea în aplicare a sistemelor de avertizare/alarmare“, a spus oprtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriță.
În județul Constanța există 161 de astfel de dispozitive de alarmare în caz de forță majoră. Ele sunt dotate cu cinci secvențe de alarmare sonoră. Fiecare secvență durează 16 secunde, cu 10 secunde pauză între repetări.
În localitățile care nu sunt prevăzute cu sisteme moderne de avertizare a populației în caz de dezastru, alarmarea se face, în mod arhaic, cu ajutorul clopetelor de la biserică.
Exerciţiul PROCIV se va desfăşura în perioada 18 – 21 aprilie, timp în care populaţia va auzi semnalul de alarmare emis de sirene.
În municipiul Constanţa sunt 68 de sirene electrice şi electronice, repartizate în toate zonele oraşului, iar la nivel de judeţ, în total, există 161 de mijloace, care pot fi utilizate în caz de dezastre.
La nivel judeţului Tulcea, există 82 de sirene de alarmare.