Bisericile, sub lupa pompierilor în noaptea de Înviere

Publicat de Arantxa Catană, 15 aprilie 2017, 14:48
În vederea diminuării posibilităților de producere a unor evenimente nedorite în perioada sărbătorilor pascale, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a dispus unităților subordonate întreprinderea unor măsuri menite să asigure un nivel ridicat de protecție la nivelul comunităților.
Astfel, personalul de specialitate din cadrul inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă a verificat, premergător acestor sărbători, modul de organizare a apărării împotriva incendiilor la 1.438 lăcașuri de cult. Pe timpul acestor acţiuni de îndrumare şi control, inspectorii de prevenire au instruit personalul clerical și au avut în atenție dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, utilizarea corectă a instalațiilor electrice, precum și stabilirea zonelor de parcare, astfel încât accesul autospecialelor de intervenție şi posibilitatea utilizării hidranţilor exteriori, în cazul producerii unui incendiu, să nu fie afectate.
Totodată, pe timpul activităților în teren, au fost identificate și remediate o parte dintre neregulile legate de modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, însă au fost înregistrate 2.562 cazuri în care s-au aplicat sancţiuni contravenționale (2.518 avertismente și 44 amenzi), în cuantum total de peste 31.000 lei.
Prinicipalele nereguli identificate pe timpul controalelor de prevenire au vizat:
– utilizarea și exploatarea cu deficiențe a instalațiilor/sistemelor electrice sau de încălzire;
– existența ușilor care se deschid în sens opus fluxului de evacuare;
– nefixarea de pardoseală a elementelor de mobilier, a covoarelor şi
mochetelor, aspect ce poate conduce la blocarea evacuării în caz de incendiu;
– neechiparea cu instalații de detectare/semnalizare la incendiu a lăcașurilor de cult monument istoric;
– netratarea materialelor combustibile cu substanțe ignifuge;
– utilizarea, la renovarea sau restaurarea lăcașurilor de cult monument istoric, a schelelor din material combustibil, la interior/exterior;
– nerespectarea reglementărilor în vigoare privind utilizarea focului deshis la igienizarea terenurilor din vecinătatea lăcașurilor de cult.
De asemenea, în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, personalul specializat a verificat respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la unitățile de cazare turistică, pentru asigurarea protecției optime a utilizatorilor acestora. Totodată, inspectorii de prevenire au derulat instruiri pe linia prevenirii situaţiilor de urgenţă cu personalul responsabil din cadrul acestor categorii de obiective, asupra modalităţilor practice de evacuare a utilizatorilor şi pentru asigurarea primei intervenții în caz de incendiu.
În Noaptea de Înviere, peste 2.500 de pompieri, cu peste 400 de mijloace tehnice, sunt pregătiţi să asigure misiunile de protecţie a populaţiei.
De asemenea, în proximitatea unităților de cult, unde este preconizat un aflux mare de persoane, echipaje operative vor fi dislocate pentru optimizarea timpului de răspuns în cazul producerii unor situații de urgență.
Totodată, răspunsul la eventualele urgenţe medicale va fi asigurat, în această perioadă, prin intermediul celor 525 echipaje SMURD disponibile zilnic (unităţi de terapie intensivă mobilă, ambulanţe de terapie intensivă mobilă specializate în tratament neonatologic, autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, motociclete SMURD etc.), care vor asigura primul ajutor medical și transportul persoanelor aflate în dificultate la unitățile spitalicești.