Muzeu al arhitecturii tradiționale dobrogene pe malul Dunării, la Dervent
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 13 aprilie 2017, 11:53
Curtea Mănăstirii Dervent din județul Constanța va găzdui un adevărat Muzeu al Satului Dobrogean. Anul trecut a fost strămutată aici, bucată cu bucată, o casa autentică de la Oltina, iar acum se dorește strămutarea unei case tradiționale de la Râmnic. Reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța spun că vor fi aduse și recondiționate mai multe astfel de case pe care turiștii ajunși la malul Dunării să le poată vizita oricând. Totul va fi autentic, de la dușumelele și paturile din lut, până la grinzi și perdele de borangic, confecționate manual.
Arhitectura caselor din satele dobrogene nu va fi uitată odată cu trecerea timpului. Starețul Mănăstirii Dervent, Andrei Tudor și directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru s-au gândit ca cele mai frumoase gospodării de pe malul Dunării să facă parte dintr-un Muzeu al Satului Dobrogean. Prima casă tradițională a fost strămutată de la Oltina, din județul Constanța, la Mănăstirea Dervent, bucată cu bucată. Procedeul este unul greoi, ne spune istoricul Maria Magiru.
„A demonta o casă în Dobrogea, care are temelia din piatră, ea este de regulă făcută din chirpici, ei se strică, se refac, după aceea toate elementele din lemn care compun casa, uși, ferestre, prispa, este într-adevăr foarte greu, dar împreună cu un arhitect și un inginer constructor, care sunt alături de mine, reușim să demontăm, să ambalăm casă și să o transportăm la Dervent. Este o muncă grea și de durată. Este casă pe care am reușit să o amenajăm și în interior, să reconstituim arhitectura tradițională din interior, de exemplu, paturile din pământ bătut cum erau in Dobrogea, sobele specifice Dobrogei“, spune directorul Muzeului de Artă Populară, Maria Magiru.
Tot la Mănăstirea Dervent va fi strămutată anul acesta o casă tradițională din satul Râmnic. Are o cu totul altă arhitectură, dar este la fel de frumoasă.
„Este cu prispă, fără foișor, cu tindă și două camere, cu beciul pe o laterală, un alt tip de casă decât cea de la Oltina. Ideea este să organizăm la Mănăstirea Dervent un Muzeul al Arhitecturii tradiționale și să aducem cel puțin cinci, șase, tipuri de case care au existat în Dobrogea“, a mai adăugat directorul Muzeului de Artă Populară.
Oricine vrea să viziteze gospodăria autentic dobrogeană de la Dervent, este așteptat în orice zi a săptămânii.
Un material realizat de Silvia PASCALE