Interviul Dimineții: Sfaturi de alimentație și stil de viață sănătos de la specialistul în nutriție Alec Blenche
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 aprilie 2017, 13:29
Suntem în Postul Paştelui, dar şi într-o perioadă de regenerare, când este estenţial să adoptăm un stil de viaţă sănătos.
Cele mai mari greşeli le fac oamenii în perioada de post pentru că sunt dezorientaţi, fiind obişnuiţi să consume în special alimente de origine animală – este de părere Alec Blenche, consilier în nutriţie, scriitor şi blogger.
El a oferit astăzi, la Radio Constanţa, câteva sfaturi privind alimentaţia sănătoasă din această perioadă:
„În perioada de post ideea este să ții corpul cât mai curat, hrănit cât mai bine, să ai energie cât mai multă, dimineața, recomand tuturor oamenilor să înceapă cu un smoothie. Să combine într-un blender câteva fructe, niște semințe sau chiar niște nuci hidratate înainte pot să pună, niște verdețuri și să consume această băutură care este și sațioasă și hrănitoare, apoi, la prânz, tuturor le recomand să mănânce o mare salată indiferent ce avem pe lângă salată în farfurie. Recomand urzici, leurdă, ștevie, lobodă, salată, pătrunjel pentru că sunt lucruri foarte sănătoase. Spre seară, în jur de 19:00, să fie ultima masă și să se consume ceva ușor, o supă cremă sau o salată mai mică. Ideea celor trei mese pe zi e ceva ce ne-a fost servit așa pe o tavă, dar eu cred că fiecare om simte în interiorul său ce este bun și ce nu este bun pentru el“.
Alimentaţia sănătoasă nu este şi suficientă pentru a ne asigura starea de bine: „Noi suntem o ființă întreagă și atunci în întregul ăsta al nostru trebuie să includem toate lucrurile care ne fac și ne țin sănătoși. Asta înseamnă odihnă, mișcare bineînțeles, însemnă o alimentație cât mai naturală, cât mai simplă. Asta înseamnă o bună gestionare a stărilor noastre emoționale și a relațiilor pe care le avem cu cei din jur. Acest lucru se referă la a avea o ocupație, ceva ce faci din pasiune, cu mare drag. Un om care nu are o ocupație și nu face nimic nu este un om sănătos. Asta înseamnă să ai o parte spirituală de care să te ocupi, să înțelegi cine ești tu în acest univers, să înțelegi care este relația ta cu divinitatea. Sunt lucruri foarte importante și de asemenea, iubirea care poate fi înțeleasă în sens de relație cu un partener sau cu părinții sau cu copiii, ori cu natura, cu cei din jur, toate valențele iubirii“.
Alec Blenche recomandă, primăvara şi toamna, taberele de detoxifiere, mai ales cele de la munte, unde enegia căpătată este mai mare, fiindcă şi susţinerea naturii este puternică.
De anul acesta, vor fi organizate şi tabere de gătit sănătos ori tabere pentru întreaga familie.
Totodată, în toamnă va apărea continuarea cărţii de poveşti inspirată dintr-un proiect derulat pentru elevii de la Şcoala 29 privind nutriţia verde.
Aventura amuzantă, dar presărată cu învăţături şi mesaje nepresante pentru o alimentaţie sănătoasă, „Erus şi Valea Răbdării”, va continua în Valea Generozităţii.
Informaţii despre toate acestea găsiţi pe pe site-ul viataverdeviu.ro.