Brexitul lasă Marea Britanie în criză de medici!
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 2 aprilie 2017, 10:21
Guvernul de la Londra este supus unei presiuni intense în parlament pentru a le garanta locurile de muncă europenilor angajaţi în sistemul public de sănătate britanic.
Presa locală, citată de Radio România Actualități, scrie că lipsa de medici este acută în Marea Britanie şi că numărul specialiştilor europeni care au părăsit sistemul a crescut dramatic în ultima parte a anului trecut.
Potrivit statisticilor, plecarea medicilor europeni din sistemul de medicină publică din Marea Britanie a crescut cu 83% în perioada de după referendumul de anul trecut, comparativ cu 2015.
Parlamentari conservatori, dar şi din opoziţia laburistă şi liberal-democrată cer acum cabinetului condus de Theresa May nu doar să le garanteze dreptul de şedere în Marea Britanie medicilor şi asistentelor medicale veniţi din Europa, dar mai mult, ca recrutarea lor să continue independent de Brexit.
Până acum, cabinetul britanic a refuzat orice angajament de acest gen.
Potrivit opoziţiei laburiste, dacă ar pleca cei 180.000 de angajaţi europeni din sistemul de medicină publică din Marea Britanie, criza în care se află acesta s-ar agrava dramatic.
Apelul politicienilor intervine la capătul unei săptămâni în care pacienţilor din Anglia, de exemplu, li s-a comunicat că listele de aşteptare se vor lungi pentru operaţii precum înlocuirea de genunchi sau de şold, pentru că trebuie alocate resurse în alte domenii.
Peste 10.000 de angajaţi din România lucrează în medicina publică britanică, iar ambasadorul Dan Mihalache declara, într-o audiere anul trecut, într-o comisie a Parlamentului britanic, că impactul pozitiv al celor 4 până la 7 miliarde de euro repatriaţi anual de românii care muncesc în toată Europa are drept revers pierderea celor 100.000 de euro cheltuiţi de statul român cu fiecare student la medicină care nu profesează la absolvirea in România.