FOTO/AUDIO – Rețeta succesului la Ciocârlia: SPARANGHELUL de Dobrogea
Publicat de , 30 martie 2017, 18:53
Sparanghelul, sau Leguma Regilor a cucerit, de câțiva ani, pământurile Dobrogei, mai exact grădinile bogate din localitatea Ciocârlia. Claudia Burcea este tânăra din Constanța care a reușit, în premieră, să aclimatizeze planta pe aceste meleaguri. Acum, constănțenii nu mai sunt nevoiți să cumpere sparanghelul adus din Peru sau din alte țări exotice, ci direct din grădina ei sau de la târgurile producătorilor dobrogeni. Câtă trudă este în spatele acestei performanțe, aflăm în reportajul următor.
Pe lângă friptura de miel și pasca tradițională, la masa de Paști de anul acesta vom putea avea și preparate din sparanghel… dobrogean. Trudit de o tânără din Constanța, Claudia Burcea. Alături de familia sa, Claudia a cumpărat un teren la o fermă din Ciocârlia de Sus și a reușit să aclimatizeze, în premieră, această plantă. De cele mai multe ori, tânăra o cumpăra din supermarcheturile din Constanța, doar cu etichetă de Peru sau de Mexic. A spus, însă, că vrea să mânânce sănătos, așa că, în urmă cu patru ani, a îmbrăcat hainele de fermier.
Sparanghelul mai este numit și Leguma Regilor pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate. Face minuni în afecțiunile hepatice și în plus, este și foarte gustos. Claudia are câteva rețete de succes. Dacă înainte oferea sparanghel doar prietenilor, acum Claudia are sufiecientă marfă încât să aprticipe la toate târgurile producătorilor dobrogeni. Primul dintre ele se va organiza la Ovidiu, în perioada 7-8 aprilie.
O cultură de sparanghel rezistă chiar și 20 de ani. Claudia Burcea vrea, pe viitor, să aibă și un atelier de zacuscă în care să poate prepara toate cele peste 30 de rețete treadionale învățate de la mama sa.
Un reportaj de Silvia Pascale