LONDRA: Premierul britanic a semnat scrisoarea care declanșează Brexitul. Ce va urma
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 29 martie 2017, 06:34
Prim ministrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Theresa May, a semnat aseară scrisoarea de notificare a intenției de ieșire din Uniunea Europeană. Acest gest marchează începutul unei perioade de negocieri de doi ani care se va termina cu încetarea statutului de membru UE.
Scrisoarea, semnată în temeiul articolului 50 al Tratatului de Lisabona din 2009, va fi înmânată în cursul zilei de miercuri, în jurul orelor 13:30 la Bruxelles președintelui Consiliului European, Donald Tusk, scrie rfi.ro
Premierul May urmează să țină o alocuțiune în Camera Comunelor a parlamentului de la Londra în care va face un apel la unitatea Regatului și va promite să reprezinte toți locuitorii țării, inclusiv cetățenii UE din Marea Britanie al căror statut este încă incert.
Peste exact o lună, la 29 aprilie, liderii UE fără Marea Britanie reuniți la un summit vor da un mandat de negocieri Comisiei Europene.
Negocierile vor începe în mai-iunie 2017 și data țintă de încheiere ar fi octombrie 2018. După încheierea negocierilor până în martie 2019 acordul dintre Marea Britanie și UE va fi supus ratificării parlamentului britanic, Consiliului European și Parlamentului European.
Pe 29 martie 2019 va înceta statutul de membru UE al Marii Britanii cu excepția cazului în care cei 27 de membri UE decid cu unanimitate prelungirea negocierilor.
Cei mai mulți observatori consideră că perioada de doi ani este foarte scurtă pentru ceea ce se anunță a fi probabil cele mai complicate negocieri din istoria omenirii. Un ministru britanic asemuia aceste negocieri unei partide de șah tridimensional care se joacă legat la ochi.
Pe agenda negocierilor vor figura prioritar statutul celor peste patru milioane de cetățeni (3,2 milioane cetățeni UE din Marea Britanie și un milion de cetățeni britanici din UE) precum și nota de plată ce va trebui achitată de Marea Britanie ca parte a ceea ce Uniunea consideră a fi obligații asumate și era recent estimată de surse ale Comisiei Europene la 60 de miliarde de euro.
Sursa – rfi.ro