FOTO/AUDIO – Gospodăria Tradițională din Dobrogea, expoziție la Muzeul de Artă Populară CONSTANȚA
Publicat de , 28 martie 2017, 18:27
O invitație în casa bunicilor. Aceasta ne propun reprezentanții Muzeului de Artă Populară din Constanța care au pregătit expoziția temporară Gospodăria Tradițională din Dobrogea. Vizitatorii vor descoperi obiecte vechi de peste o sută de ani, vase de aramă, oale din lut, ștergare, unelte pentru prelucrarea fibrelor de lână, bumbac sau borangic. Acestea au decorat, cândva, odăile caselor țărănești din satele dobrogene.
Cei care vor vizita în această perioadă Muzeul de Artă Populară din Constanța își vor aminti de copilărie, dar și de odaia bunicilor a cărei frumusețe era dictată de simplitate. Două săli de expoziție din muzeu sunt dedicate Gospodăriei Tradiționale din Dobrogea în care veți regăsi obiecte vechi, cu valoare de patrimoniu. Muzeograful Ioana Tompe ne-a declarat că fiecare dintre ele avea un rol esențial în tinda casei țărănești.
„Tradițional, în gospodăria țărănească existau: putinei, pentru bătutul untului, forma pentru dospitul pâinii, care în Dobrogea se numește căpisterie, este o covată din lemn în care se dospea aluatul pâinii, apoi pâinea era lăsată la dospit, în căpisteria cu patru sau cinci forme, apoi cu lopata era introdusă în cuptor. Vase de toate felurile, farfurii, oale cu capac, tingiri, ciur, toate obiectele care erau comune atât românilor cât și aromanilor, turcilor”, spune Ioana Tompe.
În cea de-a doua sală sunt expuse uneltele de lucru pentru prelucrarea fibrelor de lână, bumbac sau borangic din care erau confecționate inclusiv costumele tradiționale. Expoziția va fi deschisă publicului și în sezonul estival.
Un reportaj de Silvia Pascale