TULCEA: Investiții majore la Spitalul Județean de Urgență. Problema pediatriei readusă în atenție
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 24 martie 2017, 09:21
Aparate de anestezie și zeci de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Tulcea.
Prezent joi la Tulcea, Ministrul Sănătății, Florian Bodog, a promis investiții pentru cea mai mare unitate sanitară din județul Tulcea: trei aparate de anestezie și peste 40 de echipamente pentru Unitatea de Primire Urgențe ar urma să ajungă în scurt timp în județul Tulcea.
La acestea se adaugă și un RMN, despre care se ministrul Sănătății spune că ar putea să ajungă la Tulcea până la finalul acestui an, conform proiectului „Un CT și un RMN in fiecare județ“, propus în planul de guvernare.
Discuțiile au fost deschise de managerul Spitalului Județean de Urgență Tulcea, care a vorbit despre principalele probleme pe care le au reprezentanții sistemului sanitar din Tulcea.
Principala problemă despre care a discutat dr. Tudor Năstăsescu, managerul Spitalului Județean, este cea a finanțării, care au putea duce la creșterea calității actului medical în unitatea sanitară.
Autoritățile județene au solicitat Ministerului, reprezentat la Tulcea prin ministrul Florian Bodog, sume necesare pentru o serie de investiții pentru clădirea în care funcționează spitalul.
De asemenea, o altă propunere desprinsă din discuțiile cu managerul Năstăsescu s-a referit și la realizarea unui contract lunar cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Tulcea, în funcție de fluctuațiile de pacienți.
„Sunt luni cu foarte multe internări, sunt luni cu mai puține cazuri, în funcție de specificul zonei. Cert este că ar trebui să avem un contract lunar cu CJAS care să ia în calcul fluxul de internări din acea lună“, a mai declarat managerul SJU Tulcea, dr. Tudor Năstăsescu.
O altă problemă foarte gravă ridicată de managerul spitalului a fost cea a unor medicamente care lipsesc de ceva timp (în multe cazuri este vorba despre medicamente utilizate în domeniul oncologiei).
De asemenea, a fost luată în discuție și problema resursei umane, poate cea mai stringentă la momentul de față, propunându-se anumite măsuri cu privire la determinarea cadrelor medicale să opteze pentru Tulcea. În acest context, s-a discutat despre situația secției de Pediatrie (poate cea mai gravă la momentul de față, acolo unde există numai doi medici încadrați).
Alte probleme apar, însă, și la ATI, acolo unde activează trei medici (cu sprijin în gărzi), dar și la Unitatea de Primire Urgențe, acolo unde sunt încadrați numai doi medici, dar sunt sprijiniți de medici de familie care au dreptul de a activa și în acest domeniu.