Ascultă Radio România Constanța Live

Concert inedit de muzică gospel la Sala Radio

Concert inedit de muzică gospel la Sala Radio

Publicat de , 20 martie 2017, 16:11

Miercuri, 22 martie 2017, la ora 19:00, Corul Academic Radio, condus de dirijorul Ciprian Ţuţu, propune în premieră un concert inedit de muzică gospel la Sala Radio.

O incursiune spectaculoasă în gospelul americal al ultimului secol, concertul va parcurge momentele cheie ale evoluţiei muzicii bisericeşti corale afroamericane, cu influenţe de jazz şi blues, aşa cum a devenit cunoscută şi apreciată în toată lumea.

Programul serii va cuprinde piese tradiţionale (I’m Gonna Sing, Swing Low, Sweet Chariot) şi compoziţii semnate de autori celebri ai genului (Harry Burleigh – My Lord, What a Morning, Henry Smith – Ride the Chariot, William Downson – Ezekiel Saw the Weel, Soon Ah Will Be Down), Norman Luboff (Deep River), Moses Hogan (The Battle of Jericho), George Gershwin – selecţiuni din Porgy and Bess, Rollo Dilworth – Take Me to the Water etc.). Pe afişul concertului se regăsesc şi câteva piese semnate de compozitori români: Sabin Păutza (Glorious Kingdom, în colaborare cu Wolfgang Kelber; selecţiuni din Ebony Mass) şi Dan Stoenescu (Were You There, în primă audiţie).

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe internet pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas, în benzinăriile OMV şi la casa de bilete a Sălii Radio. Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.

Corul Academic Radio – un ansamblu de excepţie, care şi-a câştigat de-a lungul celor peste 75 de ani de activitate un loc de necontestat în rândul ansamblurilor de profil din ţară şi străinătate. Anul 1940 marchează înfiinţarea acestui ansamblu, care se prezintă ca un adevărat reper muzical.

Formarea Corului Academic Radio este datorată membrilor acestuia, al vocilor incontestabile ce l-au alcătuit şi îl alcătuiesc şi, totodată, maeştrilor dirijori, cei care şi-au adus aportul la consolidarea sa, precum: Ion Croitoru, Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Emanuel Elenescu, Constantin Petrovici, Alexandru Şumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraş, Dan Mihai Goia, iar în prezent maestrul Ciprian Ţuţu fiind cel care urmăreşte şi contribuie la evoluţia ansamblului.

Ca urmare a unei activităţi intense şi de excepţie, Corul Academic Radio a fost distins cu Premiul Uniunii Criticilor Muzicali din România.

Invitat să participe în cadrul Festivalului internaţional George Enescu, Corul Academic Radio a susţinut concerte revelându-şi încă o dată valoarea artistică, dublată de colaborarea cu dirijorii Valery Gergiev, Vladimir Jurowski şi Zubin Mehta. Alţi dirijori precum Philippe Jordan, Sergiu Comissiona, James Levine, Mendi Rodan, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Enrique García Asensio, Milen Nachev au colaborat cu prestigiosul ansamblu în concerte susţinute atât în ţară cât şi în străinătate.

Printre orchestrele alături de care Corul Academic Radio a avut prilejul de a colabora se numără: Orchestra Naţională Radio, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Filarmonica din Tel-Aviv, Orchestra Simfonică şi Orchestra Regală din Londra, Orchestra Simfonică din Hamburg.

Repertoriul ansamblului relevă preocuparea pentru promovarea muzicii corale româneşti, o misiune asumată şi certificată prin numeroasele înregistrări păstrate în arhiva Radio România, precum şi prin discurile sau compact discurile deja editate. Totodată, repertoriul universal este reprezentat de lucrări corale sau vocal-simfonice de referinţă, prezentate în numeroasele concerte susţinute de-a lungul timpului.

Ciprian Ţuţu – Născut la Braşov, în 26 octombrie 1979, a absolvit cursurile Facultăţii de Muzică din oraşul natal (specializarea Pedagogie Muzicală – dirijat cor academic şi masterat în Stilistică dirijorală), beneficiind de îndrumarea maeştrilor Nicolae D. Bica (Dirijat coral), Ludovic Bács (Dirijat vocal-simfonic) şi Dan Buciu (Tehnici moderne de analiză muzicală). Între anii 2006-2010 a participat la cursuri susţinute de dirijorii Victor Dumănescu (Academia de Muzică din Cluj-Napoca), Octav Calleya (Conservatorul Superior de Muzică din Malaga, Spania) şi Mihai Diaconescu (Universitatea de Muzică din Bucureşti).

În anul 2013 a susţinut teza de doctorat în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Muzică. În anul 2015 absolvă cursurile postdoctorale din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, având ca temă de cercetare Vocea umană şi implicaţiile ei în interpretarea corală contemporană.

Ciprian Ţuţu a desfăşurat activităţi didactice în cadrul mai multor instituţii de învăţământ braşovene. Din anul 2004 este cadru didactic titular la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov. În prezent ocupă funcţia de lector universitar, activând ca dirijor al clasei de operă (din 2004), dirijor al corului specializării Pedagogie Muzicală (din 2005) şi dirijor al orchestrei Facultăţii de Muzică (din 2009).

Din anul 2000, Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului Gheorghe Dima din Braşov, ansamblu ale cărui origini le găsim în Reuniunea Română de Gimnastică şi Cântări, înfiinţată odinioară de însuşi compozitorul Gheorghe Dima şi a cărei continuitate a fost asigurată prin activitatea dirijorilor Constantin Bobescu şi Nicolae D. Bica.

Activitatea dirijorală cuprinde manifestări artistice diverse, de la spectacole de operă, până la concerte á cappella, cu acompaniament, precum şi vocal-simfonice, în compania unor importante orchestre din ţară (Braşov, Oradea, Cluj-Napoca, Bucureşti) şi străinătate. Ca dirijor al corului mixt Gheorghe Dima a concertat în anul 2005 alături de orchestra Filarmonicii Dmitri Şostakovici din Sankt-Petersburg (în program oratoriul Matthäus Passion de Johann Sebastian Bach), iar în anul 2007 a prezentat, alături de Filarmonica din Roma, o lucrare contemporană – oratoriul San Camillo de Lellis de Collafranceschi. A pregătit şi condus peste 10 proiecte de operă cu studenţii specializării Interpretare Muzicală – Canto din cadrul Facultăţii de Muzică Braşov, între care amintim Bastien und Bastiennne în anul aniversar Mozart (2006), Il Trittico în anul aniversar Puccini (2008), The Little Sweep de Britten (2011), ş.a.

Reunind studenţii celor trei specializări ale Facultăţii de Muzică din Braşov (Canto, Pedagogie şi Interpretare Muzicală), Ciprian Ţuţu a coordonat şi dirijat o serie de proiecte vocal simfonice, dintre care amintim: în 2006 Petite messe solennelle de G. Rossini, în 2008 Matthäus Passion de J.S. Bach, în 2009 Nelsonmesse de J. Haydn (comemorarea a 200 de ani de la trecerea în nefiinţă a compozitorului austriac), în 2010 Stabat Mater de G.B. Pergolesi, în 2011 Der 42 Psalm de F. Mendelssohn Bartholdy, în 2012 Requiem de W. A. Mozart, în 2013 Requiem de G. Verdi, în 2014 Stabat Mater de Rossini, în 2015 Misa în Sol major de F. Schubert (200 de ani de la compunere) şi Gloria în re minor de A. Vivaldi (300 de ani de la compunere).

Din anul 2012 ocupă funcţia de maestru de cor la Opera Braşov, de-a lungul celor patru stagiuni pregătind sau dirijând ansamblul coral al instituţiei în peste 100 de spectacole, dintre care enumerăm doar premierele operelor Madama Butterfly de Puccini, Tosca şi Il Tabarro de Puccini, Flautul fermecat de Mozart, Il Trovatore de Verdi, operetei Ţara surâsului de Lehár şi a oratoriului Stabat Mater de Rossini. De asemenea, Ciprian Ţuţu s-a aflat la pupitrul orchestrei Operei Braşov, conducând în perioada 2013-2015 un număr de 7 gale sau concerte de arii şi coruri din opere.

În anul 2011 devine membru al cvintetului vocal Anatoly alături de care participă la concerte, recitaluri, festivaluri şi concursuri în ţară şi străinătate. Anul 2014 este marcat de obţinerea a două importante distincţii pentru palmaresul cvintetului Anatoly: premiul I şi trofeul Concursului Coral A ruginit frunza din vii, Chişinău, Moldova, precum şi premiul II la Concursul Coral Internaţional de la Tolosa, Spania. Împreună cu ceilalţi membri ai formaţiei a realizat două compact discuri – Tainica grădină (2012) şi Poveste de Crăciun (2013), precum şi un DVD intitulat Ninge iar (2015), pe care le semnează în calitate de interpret (bariton) şi aranjor.

În anul 2015 obţine o bursă din partea Universităţii Transilvania din Braşov şi participă la Masterclass-ul Internaţional de Dirijat şi Cânt Coral de la Sarteano, Italia, unde are posibilitatea să studieze cu Simon Carrington (Yale University SUA şi fondator al sextetului vocal The King’s Singers), Brian O’Connell (Boston University din SUA) şi Bronislawa Falinska (Padua Music Conservatory, Italia).

În prezent Ciprian Ţuţu este dirijor al Corului Academic Radio.

Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale
Ştiri miercuri, 27 noiembrie 2024, 09:00

Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale

Au fost proteste, marţi seară, în mai multe oraşe din ţară, în urma rezultatelor alegerilor prezidenţiale de duminică, tinerii...

Noi proteste în Capitală și în marile orașe, față de rezultatul alegerilor prezidențiale
Farul U19- Lokomotiva Zagreb U19, astăzi în competiția Youth League la fotbal
Ştiri miercuri, 27 noiembrie 2024, 08:31

Farul U19- Lokomotiva Zagreb U19, astăzi în competiția Youth League la fotbal

Echipa de fotbal tineret Farul sub 19 ani va disputa astăzi prima partidă din turul III al competiției Youth League împotriva vicecampioanei...

Farul U19- Lokomotiva Zagreb U19, astăzi în competiția Youth League la fotbal
Farul Constanța se pregătește pentru meciul cu FC Botoșani
Ştiri miercuri, 27 noiembrie 2024, 08:24

Farul Constanța se pregătește pentru meciul cu FC Botoșani

Echipa de seniori Farul Constanța va juca în etapa a XVIII-a din Superliga de fotbal, în deplasare cu FC Botoșani. Partida este programată...

Farul Constanța se pregătește pentru meciul cu FC Botoșani
Vreme predominant închisă și temperaturi modeste, în Dobrogea
Ştiri miercuri, 27 noiembrie 2024, 06:28

Vreme predominant închisă și temperaturi modeste, în Dobrogea

Meteorologii anunță valori termice apropiate de cele normale pentru această dată, în Dobrogea și la malul mării.  Miercuri, cerul va fi...

Vreme predominant închisă și temperaturi modeste, în Dobrogea
Ştiri miercuri, 27 noiembrie 2024, 06:27

TULCEA: Incendiu la acoperișul unei case, cu pericol de extindere la alte gospodării

Pompierii militari de la ISU „Delta” Tulcea au intervenit, în jurul orei 2.00, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la...

TULCEA: Incendiu la acoperișul unei case, cu pericol de extindere la alte gospodării
Ştiri marți, 26 noiembrie 2024, 21:17

Cer temporar noros, cu condiții de ploaie slabă sau burniță

Miercuri, valorile termice vor fi apropiate la Constanța de cele normale pentru această dată. Cerul va fi temporar noros și vor fi condiții de...

Cer temporar noros, cu condiții de ploaie slabă sau burniță
Ştiri marți, 26 noiembrie 2024, 21:17

TULCEA: Unii operatori de turism le oferă oaspeților preparate tradiționale chiar și în timpul iernii

La Sarichioi, un Punct de Gastronomie Locală organizează, în fiecare duminică, prânzuri pescărești tradiționale pe o terasă închisă și...

TULCEA: Unii operatori de turism le oferă oaspeților preparate tradiționale chiar și în timpul iernii
Ştiri marți, 26 noiembrie 2024, 19:32

CONSTANȚA: Se oprește apa în mai multe zone

În vederea executării lucrărilor de conectare la sistemul centralizat a noii magistrale reabilitate, cu diametrul de 500 mm, RAJA S.A. va sista...

CONSTANȚA: Se oprește apa în mai multe zone