Echinocțiu: Vine, vine PRIMĂVARA … astronomică!
Publicat de , 19 martie 2017, 17:56
Echinocțiul de primăvară are loc luni, 20 martie, la ora 12:29, ora României, când începe primăvara astronomică.
La această dată, ziua şi noaptea vor fi egale, iar din 21 martie ziua va deveni mai lungă decât noaptea și va atinge apogeul la solstițiul de vară, când va începe să scadă. Primăvara, din punct de vedere astronomic începe odată cu echinocțiul de primăvară și durează 92 de zile. Este momentul în care Soarele, în mișcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție al eclipticii cu ecuatorul ceresc, ziua fiind egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ.
De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași dată, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Echinocțiul de primăvară reprezintă momentul când Pământul este cel mai aproape de Soare și, începând de la această dată, durata zilei va fi în continuă creștere, iar cea a nopții în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară.
Al doilea echinocţiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera sudică şi echinocţiul de toamnă în emisfera nordică. Punctul de intersecţie din acest moment al eclipticii cu ecuatorul ceresc se numeşte punctul autumnal.