„Codul bunelor maniere” în sezonul gripal
Publicat de magda.chirana, 19 noiembrie 2014, 12:25
Presedintele Asociatiei PRO Imunizare, dr. Oana Falup Pecurariu ne oferă câteva recomandări utile despre cum trebuie să ne comportăm atunci cand am contractat virusul gripal.
Evitati să vă împărţiţi mâncarea sau băutura cu alte persoane, fiindcă aceasta e o metodă foarte simplă de răspândire şi contractare a virusului gripal.
Răspânditi vestea, nu virusul!
Dacă sunteti diagnosticat cu gripă imediat după ce ati petrecut o seara cu prietenii, aveti grija sa-i anuntati si pe ei. Exista riscul ca dvs sa fi fost contagios chiar inainte ca primele simptome ale gripei sa devina evidente, căci multi adulti devin contagiosi cu o zi inainte ca boala să se manifeste.
Păstraţi distanţa! In mod normal, ar fi o impolitete să vă anulati in ultima clipa participarea la o petrecere sau la un eveniment important, dar dacă sunteti bolnav, in loc sa va duceti unde erati invitat, mergeti la medic.
Spălaţi-vă sau dezinfectaţi-vă frecvent mâinile
Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura. Virusurile sunt transmise atunci când o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.
Daca sunteti bolnav, stati acasa, nu vă duceti la serviciu sau la scoală si limitati contactul cu alte persoane. Bolnavii adulţi ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ sapte zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.