Importanţa culorii maşinilor
Publicat de Daniel Haralambie, 19 noiembrie 2014, 06:17
Alegerea culorii maşinii personale nu este numai o chestiune de gust, dar poate conform cercetătorilor, să fie şi una care priveşte siguranţa rutieră. Aceasta se datorează, pur şi simplu, faptului că distingem mai uşor unele culori.
De-a lungul vremii, mai multe studii au demonstrat că unele culori sunt mai vizibile ca altele în trafic, lucru extrem de important şi la maşini. Cu alte cuvinte, o maşină mai puţin vizibilă are un grad mai mare de risc de a fi implicată în accidente.
În afara de momentele frecvente din trafic când este observată greu, sau uneori deloc, maşina din unghiul mort, mai sunt şi diverse situaţii extreme pe timp de ploaie sau ninsoare, când vizibilitatea oricum este scazută şi vopseaua maşinii îşi spune cuvântul.
Diverşi producatori auto au ajuns la concluzia că vopseaua exterioară a maşinii contribuie la un risc mai mare de accidentare, prin prisma faptului că este mai puţin vizibilă în trafic. Tocmai de aceea, au realizat o sumedenie de teste care au demonstrat acelaşi lucru: o maşină care este mai închisă la culoare este mai greu de perceput faţă de una deschisă la culoare.
În acest sens, specialiştii concernului auto din Stuttgart, Germania, au realizat un grafic în care ne sunt arătate cele mai bune culori exterioare de maşină, în ceea ce priveşte vizibilitatea. Pentru asta, ei au reuşit să facă un studiu pe un eşantion semnificativ de persoane care au fost în prealabil consultate de medicul oftalmolog pentru a se asigura acelaşi grad de vedere.
Persoanele au fost aşezate la o distanţă de 1000 de metri, distanţă care ulterior scădea progresiv, faţă de un panou uriaş vopsit în culori negru-verde, pe care erau montate mai multe portiere de maşina, la rândul lor, vopsite în cele mai populare 15 culori de caroserie. Concret, acest panou era plin cu un număr de 60 de portiere de culori diferite, iar cei care efectuau testul erau rugaţi să identifice culorile, dar şi numărul portierelor de aceeaşi culoare.
În ordinea în care oamenii menţionau culoarea, s-a stabilit că este şi ordinea vizibilităţii. Mai precis, dacă la 1000 de metri se vedeau clar 6 portiere albe, la distanţa de 400 de metri faţă de panou se puteau desluşi portierele rosii şi cele albastre, iar la o distanta şi mai mică se vedeau clar câte portiere de culoarea verde erau pe panou.
După ce au fost studiate rezultatele de la mai multe persoane, cei de la Mercedes au ajuns la concluzia că maşinile albe şi galbene sunt cele mai vizibile în trafic, în timp ce automobilele negre, albastru sau verde închis sunt văzute cel mai greu. Un exemplu care întăreşte rezultatele acestui studiu este dat de taxi-urile americane galbene, celebre în toată lumea, care au primit culoarea galbena tocmai ca să fie văzute mai bine de pietoni, într-o perioadă în care majoritatea automobilelor erau negre sau gri închis la culoare!