Gestionarea deşeurilor nu se numără printre punctele forte ale judeţului CONSTANŢA
Publicat de Arantxa Catană, 10 martie 2017, 14:59
Aproximativ 8.000 de tone de deşeuri au fost colectate selectiv, reciclate sau valorificate, anul trecut, în judeţ.
Cantitatea este mult prea mică, raportat la totalul deşeurilor produse, admite Simona Constantin, şef serviciu la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
„În jur de 8.500 de tone, asta însemnând colectare separată, dar inclusiv valorificare energetică, deci ceea ce după colectare nu poate merge spre reciclare este dus la coincinerare. Sistemele în jueț în general nu merg foarte bine, cantitățile sunt destul de mici. În gândirea, în managementul deșeurilor, prima opțiune este să reduc cantitaztea de deșeuri pe care o generez, a doua opțiune este să fac reciclare, a treia opțiune este să fac valorificare, iar dacă toate astea nu merg să ajung să elimin deșeurile în depozite de deșeu” , a precizat Simona Constantin, şef serviciu la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
Proiecte pentru gestionarea corectă a deşeurilor au existat însă unele dintre ele nu au avut rezultatul scontat.
Spre exemplu, localitatea Lumina a fost implicată într-un proiect comun cu Corbu şi Cumpăna privind colectarea selectivă a deşeurilor, dar acum pare că a renunţat la el.
„În 2006 am început un proiect care îl aveam cu Cumpăna, Corbu și Lumina, cu o societate din Belgia pe managementul deșeurilor. Nu știu de ce comuna Lumina nu a mai continuat acest proiect pentru că comunele Cumpăna și Corbu care au continuat au cetățenii acum câte trei pubele, plus că au și o mașină de gunoi pe acel proiect. Am o mașină de gunoi, dar ea nu satisface pentru că comuna este mare, deocamdată nu avem nimic ca să le poată lua selectiv”, a declarat pentru Radio Constanța primarul comunei Lumina, Ioan Roman.