FOTO: Exercițiu NATO pe Marea Neagră. Misiune de luptă antimine
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 martie 2017, 10:06 / actualizat: 8 martie 2017, 14:27
Nava Hidrografică Maritimă „Căpitan-comandor Alexandru Cătăneanu” execută astăzi un exerciţiu de antrenament pe mare pentru cercetarea raioanelor de minare şi dragaj utilizate de navele participante la Exerciţiul Multinaţional „Poseidon 2017”.
Peste 1.500 de militari NATO, români și străini participă, în perioada 5-13 martie, la Exerciţiul Mulitinaţional “Poseidon 2017”, în apele teritoriale româneşti şi în apele internaţionale din partea vestică a Mării Negre.
Exerciţiul multinaţional „Poseidon 2017”, organizat de Forţele Navale Române, aduce în Marea Neagră, pentru a doua oară în acest an, Gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2).
Nave militare din şapte ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, două echipe de scafandri specializați în descoperirea și neutralizarea pericolelor subacvatice (EOD), din România și Turcia, şi doi ofiţeri de stat major din Bulgaria şi Turcia, în Centrul de Coordonare a Exercițiilor în Marea Neagră, vor acţiona în comun, timp de o săptămână, pentru îndeplinirea tuturor misiunilor.
Obiectivul principal al acestui exerciţiu este acela de a creşte nivelul de interoperabilitate între forţele participante, în domeniul luptei anti-mină, şi de a desfăşura evaluarea şi certificarea naţională a forţelor ce vor face parte din Forţa de Răspuns Întrunită a NATO pentru anul 2018.
Nava hidrografică de cercetare marină Alexandru Cătuneanu pregăteşte terenul pentru navele participante la exercițiul Poseidon 2017. Mai exact, culege date despre relieful marin, eventuale pericole aflate în adâncuri (mine), iar apoi transmite informațiile vânătorului de mine care o asistă. În acest scenariu este vorba de nava germană Rottweil.
Misiunea de azi are loc la 5 mile travers de Constanța.
Pe 6 martie NHM Al. Cătuneanu a executat o misiune în cadrul căreia a descoperit, la o adâncime de 40 metri, epava unei nave de mici dimensiuni, dar şi alte două obiecte încă neidentificate. Cele trei nu se aflau până acum în baza de date. Ele vor fi cercetate de celelalte nave. Obstacolele acestea nu prezintă pericol pentru navigație.
În cadrul misiunii a fost folosit un sonar cu scanare laterală.
Misiunea de astăzi are loc pe o mare destul ușor agitată, vântul suflând la gradul 4 pe scara Beaufort.
La misiune ia parte și o navă a Poliției de Frontieră.