România riscă amenzi usturătoare din cauza gropilor de gunoi neconforme. Două dintre ele sunt la Constanța
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 27 februarie 2017, 13:39 / actualizat: 19 octombrie 2018, 17:41
Prefectul județului Constanța, Adrian Nicolaescu, a declarat, astăzi, că împotriva României a fost declanșată procedura de infringement pentru gropile de gunoi neconforme.
Nicolaescu susține că țara noastră a fost acționată în judecată la Curtea Europeană de Justiție.
Printre gropile de gunoi neconforme se afla și cele de la Eforie și Negru Vodă.
Statul român va plăti amenzi aspre în acest caz după care se va întoarce împotriva celor responsabili. Gropile de gunoi sunt închise la această dată dar sunt neconforme.
În România există, la ora actuală, 68 de centre de colectare a deșeurilor ce nu îndeplinesc normele cerute de Uniunea Europeană. Printre acestea sunt și cele de la Eforie și Negru Vodă, care, potrivit autorităților, ar fi trebuit închise încă din iulie 2009.
„Patru depozite au fost închise de Consiliul Județean Constanța. A mai fost un depozit la Albești, care, de asemenea, este închis. Pentru mediu, într-adevăr constituie un risc dacă sunt depozite neconforme. Pentru sănătatea publică nu aș putea să fac afirmații. Nu sunt deșeuri periculoase depozitate în acele locuri. Agenția pentru Protecția Mediului a emis avize de mediu pentru închiderea acestor depozite neconforme“, a declarat directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, Monica Zaharia pentru Radio Constanța.
Tulcenii ne-au luat-o înainte. Au rezolvat problema
Judeţul Tulcea, în schimb, s-a conformat la timp, închizând şi ecologizând depozitele cu probleme.
Ce se întâmplă acum cu deşeurile ne spune directorul executiv al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Tulcea, Mirela Aurelia Raicu:
„În prezent, la noi în județ se face din 2009 depozitul zonal pentru deșeuri periculoase și nepericuloase stabile nereactive din municipiul Tulcea, urmând să funcționeze cât mai repede și proiectul propus prin sistemul integrat de management al deșeurilor solide, implementat de Consiliul Județean pentru comuna Mihai Bravu, care va deservi tot județul Tulcea, inclusiv partea de Rezervație“.
(foto arhivă)