MAMAIA: Erodarea plajelor reabilitate va fi corectată
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 februarie 2017, 11:55
Plaja din sudul staţiunii Mamaia a început să se degradeze după iarna grea. Sute de metri pătraţi de nisip au căpătat şanţuri adânci, iar eroziunea este similară cu cea de dinaintea lărgirii plajelor şi montării digurilor de protecţie.
Autoritățile responsabile susțin că situația este un fenomen natural, care nu are de ce să ne îngrijoreze.
Comunicat de presă al ABADL:
Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a desfășurat în perioada septembrie 2016 – decembrie 2016 activitatea de monitorizare geodinamica a celor 5 loturi finalizate prin finanţare europeană la sfârşitul anului 2015: Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud, Eforie Nord.
În cadrul activității de monitorizare geodinamică s-au realizat inspecții vizuale periodice, planificate și inspecții efectuate în urma producerii fenomenelor meteorologice periculoase; măsuratori topografice ale zonelor înnisipate și ale structurilor conectate la țărm, precum și aerofotogrametrie cu realizarea de ortofotoplanuri suprapuse.
În urma activităţii de monitorizarei geodinamică realizată de ABADL s-a evidenţiat un echilibru a liniei ţărmului, bilanţul rezultat în urma măsurătorilor fiind unul pozitiv. Linia ţărmului respectă criteriile de proiectare care au stat la baza realizării proiectului tehnic şi a lucrărilor de executie.
Începând cu data de 06.03.2017 ABADL va demara activitatea de monitorizare geodinamică a celor 5 loturi, urmând ca în luna aprilie sa se realizeze raportul cu privire la evoluția lucrărilor executate. Conform manualului de întreținere și exploatare pentru cele 5 loturi activitatea de monitorizare geodinamică se realizează în luna martie și respectiv în luna septembrie, astfel putându-se evidenția evoluția lucrărilor pe sezonul rece, respectiv sezonul cald.
În acest an, la fel ca în majoritatea anilor, în sezonul rece în zona limitrofă, s-au manifestat fenomene meteorologice de natura valurilor și a vântului de intensitate medie și mare. În luna ianuarie a anului curent, pe zona Năvodari – Mamaia s-au înregistrat constant viteze ale vântului între 5-12 m/s și valuri cu înălțimi cuprinse intre 0.6m si 2.2 m la țărm.
Urmare acțiunii valurilor puternice, profilul s-a comportat normal formându-se din nou fenomenul de “rupere de mal”, fenomen ce se manifestă an de an, caracterizat prin denivelări semnificative ce reprezintă o redistribuție a nisipului între profilul emers și profilul submers.
Acesta va fi corectat și adus la profilul proiectat, atât în mod natural prin evoluția curenților marini din perioada următoare, cât și prin lucrările curente de pregătire a plajelor.