Numărul turiștilor din Delta Dunării, în scădere anul trecut față de 2015
Publicat de , 17 februarie 2017, 17:34
Numărul turiștilor înregistrați oficial în Delta Dunării a scăzut cu 16,8% anul trecut în comparație cu cel înregistrat în 2015, an care poate fi considerat de referință în acest deceniu. Potrivit datelor făcute publice pe site-ul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, ddbra.ro, anul trecut, în Rezervație au fost înregistrați 71.674 turiști, în timp ce în anul precedent, numărul turiștilor a fost de 86.086.
‘Din păcate, nu există o situație reală care să cuprindă și numărul vizitatorilor care nu au plătit tarifele de acces în Deltă. Cred că numărul real al vizitatorilor Rezervației a fost anul trecut mult mai mare, de aproape 100.000’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, guvernatorul Rezervației, Grigore Baboianu.
În perioada 2011-2016, numărul turiștilor a fluctuat, iar dacă vârful a fost înregistrat în urmă cu doi ani, cei mai puțini vizitatori s-au înregistrat în anul 2013, când, în mod oficial, Delta a fost vizitată de 58.212 turiști.
‘De remarcat este caracterul oscilant al fenomenului, justificat nu neapărat de lipsa capacității de cazare, a mijloacelor de transport sau a unor facilități. Sesizez, totodată, în oferta turistică a sezonului următor că se revine la practica unei excursii de o zi în Deltă, Rezervația nefiind însă destinația finală a turiștilor’, a mai spus guvernatorul Baboianu.
Potrivit datelor oficiale furnizate de ARBDD, numărul locurilor de cazare a crescut în ultimii cinci. Astfel, dacă în anul 2012, în Deltă au fost înregistrate oficial 3.813 locuri de cazare, anul trecut numărul acestora a fost de 6.177.
Delta Dunării, declarată Rezervație a Biosferei în anul 1990, are o suprafață totală de 4.455 de kilometri pătrați, 84% din aceasta regăsindu-se pe teritoriul României, iar restul pe cel al Ucrainei. Zonă umedă de importanță internațională, Delta Dunării numără circa 12.000 de persoane care locuiesc în comunități izolate de ape de restul județului Tulcea. Inclusă în Lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO, rezervația este considerată un muzeu viu al biodiversității având în vedere cele peste 30 de tipuri de ecosisteme.
Sursa – AGERPRES