VIDEO/FOTO Zeci de tancuri și vehicule militare americane ajung la Mihail Kogălniceanu. Când va avea loc adevărata desfășurare de forțe
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 14 februarie 2017, 19:51 / actualizat: 15 februarie 2017, 6:43
Astăzi au ajuns la Baza Militară de la Mihail Kogălniceanu primele transporturi de tancuri M1 Abrams și vehicule de luptă Bradley.
Primele 15 tancuri Abrams însoțite și de două vehicule de suport logistic. Tot în cursul zilei de 14 februarie, la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu au ajuns și primele din cele 36 de tancuri Bradley care vor staționa pe teritoriul României în cadrul operațiunii Atlantic Resolve.
Tancurile americane de ultimă generație au ajuns la Constanța din Polonia, pe calea ferată, iar transportul a durat șase zile. Este prima dată când aceste vehicule de luptă sunt dislocate în Europa de Est. Aducerea lor din Statele Unite în Polonia, acolo unde este staționat Batalionul 1 „Fighting Eagles“ (Vulturii luptători) din cadrul cadrul Brigăzii a 3 Blindate Regimentul 8 Infanterie a Armatei SUA, a durat aproximativ o lună. Din Polonia până în România, tancurile au parcurs un drum de șase zile pe calea ferată.
Militarii americani spun însă că durata este una rezonabilă, mai ales că se așteptau deja ca primul transport, experimental, să dureze între cinci și șapte zile.
Odată ajuns la Baza aeriană Mihail Kogălniceanu, cele 15 tancuri M1 Abrams și cele 2 vehicule de suport logistic au fost descărcate sub atenta supraveghere a militarilor din Colorado.
După ce la Constanța vor sosi și restul echipamentelor, respectiv 36 de mașini de luptă pentru infanterie M2 Bradley și obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 Paladin, toate aceste vor fi folosite pentru antrenamente comune alături de militarii români în Poligonul Smârdan.
Prezent la rampa feroviară de descărcare a echipamentelor, unde în cursul nopții de luni sosise garnitura de tren cu carele de luptă blindate și mașinile auxiliare, lt. col Jason Sabat, comandantul „Vulturilor luptători“ a declarat că tancurile M1 Abrams, cântărind fiecare aproximativ 60 de tone, au traversat Oceanul Atlantic, la bordul unor nave de transport specializate, după ce au părăsit baza permanentă Fort Carson, din Colorado, în noiembrie. După ce au fost descărcate în Germania, coloana de mașini a pornit la drum pe calea ferată, către Polonia și în final Bulgaria.
Aplicația la care vor participa efectivele militare americane se va desfășura alături de subunități de tancuri și infanterie mecanizată ce aparțin Batalionului 284 Tancuri „Cuza Vodă” și Batalionului 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”, din cadrul Forțelor Terestre Române.
Potrivit comunicatelor transmise până acum, în cadrul antrenamentelor, militarii vor folosi inclusiv muniție reală.
De asemenea, este o premieră atât pentru militarii români să observe tancurile M1 Abrams în acțiune, însă și militarii americani sunt foarte curioși cum se vor comporta vehiculele lor de luptă într-un relief ca cel al României, după ele au fost utilizate numai în teatre de operații precum Irak sau Afganistan.
Exercițiile comune pentru testarea interoperabilității vor lua startul abia pe 15 martie, în Poligonul Smârdan și sunt parte a angajamentului Statelor Unite privind asigurarea securității flancului estic al NATO, din cadrul Operațiunii Atlantic Resolve. Aplicațiile vor dura în jur de 60 de zile.
„Batalionul 1 «Fighting Eagles» va rămâne în la baza militară de la Mihail Kogălniceanu timp de nouă luni după care vor fi înlocuiți de o altă unitate combatantă, ce va fi dislocată aici cu propriile echipamente militare, iar noi vom încărca totul în vagoane și vom părăsi Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu”, a declarat ofițerul american.
Ministerul Apărării Naționale menționa într-o poziție oficială că dislocarea în România a capabilităților militare americane are ca principal obiectiv creșterea cooperării în domeniul securității între cele cele două armete, asigurând oportunități de antrenament comun care vor spori capacitățile aliaților și partenerilor NATO, vor îmbunătăți interoperabilitatea și capacitatea generală a forțelor americane de a răspunde la o potențială criză.
Dezvoltarea parteneriatului strategic româno-american reprezintă un obiectiv major asumat la nivel național, atât pe palierul politic, cât și militar. În acest context, prezența rotațională a forțelor americane pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, precum și sprijinul asigurat de SUA în procesul de modernizare a capabilităților naționale de apărare, au un rol esențial în actualul context de securitate din regiunea țării noastre.