EXCLUSIV! Avocat: Datornicii cu credite în franci elvețieni pot apela la legea dării în plată

Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 10 februarie 2017, 16:16
Clienții cu credite în franci elvețieni pot apela la inițierea procedurii de dare în plată, a declarat pentru Radio Constanța avocatul doctor în Drept Alexandru Paul Dimitriu, partener la casa de avocatura Piperea și Asociații.
Această procedură are avantajul că banca este obligată să negocieze cu clientul. În plus, pe perioada cât ține negocierea, clientul este scutit de plata ratelor. Avocatul Alexandru Paul Dimitriu apreciază că băncile vor prefera să efectueze conversia creditului din franci elvețieni în lei ca să evite darea în plată.
„În ipoteza în care nu are deja un dosar pornit în vedere înghețării cursului și dorește să renogieze contractul, poate eventual să facă notificarea de dare în plată. În momentul în care faci notificarea de dare în plată se îngheață obligația de a mai plăti ratele. Din punctul meu de vedere banca mai degrabă ar agreea o reconversie decât o dare în plată. Că până la urmă băncile nu sunt societăți care se ocupă de imobiliare care să înceapă să aibă mii sau zeci de mii de active “, afirmă avocatul Alexandru Dimitriu.
În plus, clientul cu credite în franci elvețieni nu are de ce să-și facă griji în privința dovedirii impreviziunii, condiție obligatorie pentru acceptarea inițierii procedurii de dare în plată.
„Impreviziunea înseamnă că atunci când am încheiat noi un contract, am avut în vedere o anumită situaţie. Dar, între timp, s-a schimbat foarte mult situaţia şi contractul devine deosebit de oneros pentru una dintre părţi. Şi atunci te poţi duce în faţa instanţei şi judecătorul să echilibreze contractul sau să îl înceteze. Acestea sunt remediile de drept comun“, a explicat avocatul Stan Tîrnoveanu.
În cazul creditelor în franci elvețieni, impreviziunea este dată de evoluția modei și aprecierea acesteia cu 120%, a mai afirmat Alexandru Dimitriu, avocatul consultat de Radio Constanța.
O altă veste bună pentru cei cu credite în franci elvețieni este că se așteaptă o decizie importantă a Curții Europene de Justiție care va avea valoare de lege pentru toate statele din Uniune.
Este vorba despre o solicitare făcută ieri de Casa de avocatură Piperea și Asociații care a adus în atenția Curții Europene de Justiție o speță referitorare tot la un contract de credit în franci elvețieni. O decizie a acestui organism este așteptată în luna iulie, iar din exemplele de până acum Curtea Europeană de Justiție s-a pronunțat în favoarea consumatorilor, spre deosebire de instanțele românești care de cele mai multe ori au favorizat băncile.
„Instanțele de la noi sunt un pic mai fricoase să dea hotărâri care să lovească prea mult în coloșii bancari, din păcate. În schimb la Curtea Europeană de Justiție cam toate hotărârile sunt în vederea protejării consumatorilor“, a mai afirmat avocatul Alexandru Dimitriu.
Referitor la reluarea procesului legislativ pentru legea privind conversia creditelor în franci elvețieni, dacă va exista voință politică, aceasta ar putea fi emisă într-o lună. Însă, există și pericolul ca aceasta să nu mai fie adoptată deloc.
Cei cu credite în euro nu pot spera la reconversia datoriilor în lei pentru că fluctuațiile monedei europene au fost controlate prin intervențiile Băncii Naționale a României.