Încălzirea BRUSCĂ a vremii provoacă INUNDAŢII în nordul ţării
Publicat de , 4 februarie 2017, 14:39
Peste 70 de persoane au rămas izolate într-un cătun situat în defileul Văii Vaserului din Munții Maramureșului, iar alte șase gospodării din zonă au fost afectate de zăpoarele de gheață formate în ultimele zile pe râul Vaser, potrivit unui comunicat de presă al ISU Maramureș, remis, sâmbătă, AGERPRES.
Conform aceleiași surse, pompierii militari, împreună cu personalul Secției de Pompieri Vișeu de Sus, alături de reprezentanți ai Comitetului Local pentru Situații de Urgență acționează pentru deblocarea drumului de acces către mai multe gospodarii de pe Valea Vaserului.
„70 de persoane au rămas izolate în zonă, din cauza zăpoarelor de gheață care au acoperit drumul pe o distanță de circa 6 kilometri. Acestea au afectat și 6 gospodării”, menționează aceiași sursă.
De asemenea, angajații Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, ISU Maramureș și Salvamont au organizat un transport de alimente pentru persoanele izolate pe Valea Vaserului.
Potrivit aceleiași surse, printre cei izolați nu se află persoane care să necesite asistență medicală de urgență, dar un echipaj S.M.U.R.D., însoțit de dr. Macovei Valentin, directorul medical al Spitalului din Vișeu de Sus, se afla în zonă pentru a acorda, la nevoie, îngrijiri.
Totodată, o echipă de pirotehniști a ISU Maramureș a inițiat o explozie controlată, menită să distrugă podul de gheață format pe râul Iza, pe raza satului Oncești.
„Zăporul, în lungime de circa 7 kilometri, cu o lățime medie de aproximativ 30 de metri a rezistat, iar pompierii aflați la fața locului, coordonați de către col. Sîrb Ioan-Ioniță, prim adjunct al inspectorului șef, efectuează o misiune de recunoaștere, în aval, pentru identificarea unei zone potrivite pentru o nouă detonare”, se precizează în comunicat.
Tot în cursul zilei de sâmbătă, pompierii militari ai Punctului de lucru Șomcuta Mare au decolmatat un podeț peste pârâul Bârsău, pe raza localității Buciumi, pentru a evita inundarea Drumului European 58.
Conform dispeceratului din Sistemul de Gospodărire a Apelor Baia Mare, în cursul zilei de sâmbătă au fost depășite cotele de atenție pe râurile: Firiza, Lăpuș, Cavnic și Mara. Sunt încă înregistrate zăpoare și blocaje de ghețuri pe râurile Vaser și Vișeu, Iza — în zona Oncești — Vadu Izei, și Cosău — în localitatea Ferești.
De asemenea, prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț, se află în teren împreună cu specialiștii ISU pentru a participa la acțiunile pompierilor militari și a evalua la fața locului situația.
Iar un zăpor de gheață format pe cursul râului Zagra a dus la inundarea drumului județean 172 pe o distanță de o jumătate de kilometru, la intrarea în localitatea Zagra, spre Mocod. Încă de la primele ore ale dimineții, pirotehniștii de la ISU au executat opt detonări controlate, folosind circa cinci kilograme de material exploziv, care au dus la crearea unor canale de scurgere și la dislocarea zăporului.
Comitetul Local pentru Situații de Urgență Zagra a luat măsura asigurării transportului pentru două persoane care necesitau dializa, cu ajutorul echipajelor specializate.
Ulterior, în jurul orei 12,00, echipajul pirotehnic a fost direcționat spre localitatea Rebra, unde un zăpor cu o lungime de aproape un kilometru a provocat inundarea a 16 gospodării (curți și două beciuri), a curții școlii din localitate, a două terenuri de sport și a unui parc. S-a reușit dislocarea acestuia în jurul orei 14,00.
Pompierii militari de la Secția Năsăud au acționat la Rebra cu motopompe pentru sprijinirea populației afectate de inundații, prin evacuarea apei din curți și beciuri.
Situații de urgență generate de formarea zăpoarelor de gheață au mai fost înregistrate în localitățile Spermezeu, Chintelnic și Crainimăt, unde se acționează cu buldoexcavatoare pentru dislocarea formațiunilor de gheață.
De asemenea, polițiștii au anunțat că la Maieru, pe DN 17D, circulația se desfășoară pe un fir alternativ în urma revărsării râului Someș.
Sunt monitorizate mai multe localități din județ de pe Valea Someșului și de la poalele Munților Rodnei, unde s-au format zăpoare care ar putea crea probleme.
O situație de urgență s-a înregistrat și în localitatea Cociu, străbătută de râul Someșul Mare, unde mașina unui angajat al unei firme care lucrează la construcția unei microhidrocentrale a fost luată de valul de apă și gheață care a inundat terenul și care a afectat și clădirea care adăpostește echipamentele tehnice.
Sursa – AGERPRES