Procurorul general a solicitat în instanță SUSPENDAREA și ANULAREA ordonanței de modificare a Codurilor penale
Publicat de Cristina Sîmbeteanu, 4 februarie 2017, 07:43
Procurorul general Augustin Lazăr a cerut, ieri, judecătorilor de la Curtea de Apel București – Secția de contencios administrativ suspendarea și anularea ordonanței de urgență adoptate de Guvern prin care au fost aduse modificări Codurilor penale.
Augustin Lazăr a cerut judecătorilor ca judecarea cererii de suspendare a ordonanței să se facă în regim de urgență, înainte ca acest act normativ să intre în vigoare pe data 9 februarie.
„În cursul zilei de 3 februarie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea de Apel București — Secția de Contencios Administrativ și Fiscal cu o acțiune prin care a solicitat: în temeiul art.14 alin.(3) din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată și completată, să se dispună suspendarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017, până la soluționarea definitivă a prezentei cauze, sens în care a solicitat și stabilirea în regim de urgență a unui termen de judecată pentru soluționarea cererii de suspendare, având în vedere data intrării în vigoare (9 februarie 2017). În temeiul dispozițiilor art.1 alin.(5 ) raportat la art.9 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, modificată și completată să se dispună anularea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.
Totodată, invocând excepția de neconstituționalitate a ordonanței, în temeiul art.9 alin.(2) din Legea 554/2004, procurorul general a solicitat instanței sesizarea Curții Constituționale, în temeiul dispozițiilor art.146 lit.d) din Constituție, precum și ale art.1 alin.(2), ale art.2, 3, 10 și 29 din Legea nr.47/1992, întrucât dispozițiile acestui act administrativ cu caracter normativ sunt neconstituționale.
În motivarea acțiunii, Augustin Lazăr a arătat că suspendarea actului administrativ normativ are un interes public major, întrucât ordonanța are ca efect „perturbarea gravă a întregii activități a Ministerului Public și obstrucționează bunul mers al actului de justiție, în condițiile în care persoane care au săvârșit fapte de natură penală vor fi ocrotite prin noua reglementare de tragere la răspundere penală”.
Totodată, mai spune procurorul general, adoptarea acestei ordonanțe împiedică realizarea rolului constituțional al Ministerului Public de a reprezenta interesele generale ale societății, de a apăra ordinea de drept, drepturile și libertățile cetățenilor.
„Ordonanța este criticabilă pentru neconstituționalitate. Prejudiciul este iminent și se produce la data de 9 februarie 2017. Odată produse la data menționată, efectele nu mai pot fi reparate întrucât această ordonanță de urgență se va aplica ca lege penală mai favorabilă, indiferent de eventuala sa declarare ca neconstituțională (Art.5 din Codul penal — Aplicarea legii penale mai favorabile până la judecarea definitivă a cauzei. (1) În cazul în care de la săvârșirea infracțiunii până la judecarea definitivă a cauzei au intervenit una sau mai multe legi penale, se aplică legea mai favorabilă. (2) Dispozițiile alin.(1) se aplică și actelor normative ori prevederilor din acestea declarate neconstituționale, precum și ordonanțelor de urgență aprobate de Parlament cu modificări sau completări ori respinse, dacă în timpul când acestea s-au aflat în vigoare au cuprins dispoziții penale mai favorabile)”, mai afirmă sursa citată.
Augustin Lazăr mai spune că, prin intrarea în vigoare a ordonanței, este afectată, atât la nivel intern cât și extern, politica penală declarată a statului referitoare la intensificarea eforturilor în scopul adoptării unor acte normative eficiente în materia combaterii corupției la toate nivelurile autorităților și instituțiilor statului.
„În acest context, deși s-a invocat necesitatea asigurării conformității dispozițiilor Codului penal și ale Codului de procedură penală cu unele decizii ale Curții Constituționale, multe dintre modificările aduse prin acest act normativ analizat depășesc sfera modificărilor impuse de deciziile Curții Constituționale. S-a subliniat, totodată, că efectele imediate ale Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.13 din 1 februarie 2017 sunt vătămătoare în drepturile și interesele legitime ale unei persoane fizice sau juridice, deoarece Guvernul prin adoptarea acestui act administrativ cu caracter normativ a lăsat loc arbitrariului în sfera actelor de dispoziție ale organelor administrative. Astfel, toate actele care vizează relațiile sociale ocrotite legal privind afirmarea și recunoașterea unui drept sau interes vor fi supuse unor decizii administrative controversate, conducând la lipsa unei disciplinări a aparatului administrativ cu consecințe în planul inechităților sociale”, se mai arată în comunicatul Parchetului General.