UPDATE/A început dezbaterea publică pe tema graţierii
Publicat de , 30 ianuarie 2017, 09:04 / actualizat: 30 ianuarie 2017, 10:28
La Ministerul Justiţiei a început luni, la ora 10.00, dezbaterea publică pe tema graţierii şi a modificării Codurilor Penale. Ministrul Justiţiei, Florin Iordache a anunţat că reprezentanţii presei vor avea acces la dezbatere, inclusiv cei care nu s-au înscris pentru participare.
UPDATE
Proiectele de ordonanță de urgență privind grațierea unor pedepse și pentru modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală vor corespunde observațiilor și consultării publice, a declarat ministrul Florin Iordache, citat de Agerpres.
„Vom sta astăzi aici să ascultăm toate părerile, toate opiniile. Suntem deschiși, astfel încât actele normative care vor pleca de la Ministerul Justiției să corespundă observațiilor și consultării publice”, a afirmat Florin Iordache, la începutul dezbaterii publice de la sediul MJ.
Potrivit ministrului Justiției, la eveniment participă toți cei care s-au arătat interesați de cele două proiecte de acte normative, care se află în prezent în dezbatere publică.
„Discutăm despre un proiect al legii grațierii. (…) Vreau să vă spun de la început că nu vor beneficia (de grațiere — n.r.) nici violatorii, nici criminalii, nici cei care sunt acuzați de fapte de corupție, nici cei care sunt recidiviști și condiția principală pe care noi am pus-o este aceea de recuperare a prejudiciului. Cel de-al doilea act normativ este cel care vine să pună în concordanță deciziile Curții asupra Codului penal”, a explicat Iordache.
Ministrul Justiției a mai spus că, săptămâna trecută, Curtea Constituțională a hotărât că încă șase articole din Codul penal și din Codul de procedură penală sunt neconstituționale.
„În aceste condiții, se impune, după ce vor apărea motivările pentru aceste articole, să venim din nou cu modificări”, a afirmat Iordache.
–––––––––––––––––––––––––––––––
Proiectul de ordonanţă prevede, printre altele, că sunt graţiate în întregime pedepsele cu închisoarea până la 5 ani inclusiv. Dar de graţiere nu beneficiază recidiviştii şi cei care au comis o serie de infracţiuni prevăzute de Codul Penal sau de legi speciale.
Proiectul de modificare a codurilor penale menţionează, printre altele, că abuzul în serviciu va fi considerat infracţiune doar în cazul producerii unei pagube de peste 200.000 de lei, iar limita maximă a pedepsei se reduce de la 7 la 3 ani de închisoare.
În funcţie de rezultate, ministrul Florin Iordache, va decide cum vor fi promovate proiectele: prin asumarea răspunderii, sub forma unor ordonanţe de urgenţă sau pachete de legi. El a dat asigurări, ieri, la Radio România Actualităţi, că proiectul privind graţierea nu va avea efecte asupra celor condamnaţi pentru corupţie sau violenţe, aşa cum prevedea o primă formă a documentelor.