România, destinație turistică pe segmentul luptei contra îmbătrânirii
Publicat de Bogdan Comșa, 16 noiembrie 2014, 00:08
Autoritatea Națională pentru Turism (ANT) și-a propus, pentru anul 2015, dezvoltarea componentei spa-wellness și poziționarea României ca destinație pe segmentul luptei contra îmbătrânirii, a declarat, vineri, vicepreședintele ANT, Mirela Matichescu, la o conferință de specialitate.
”Industria turistică se dezvoltă numai prin operatorii privați, rolul ANT este acela de a reglementa activitatea turistică și de a vă sprijini să implementați programele care să dezvolte această industrie.
Reprezentanții ANT și-au aplecat urechea către doleanțele reprezentanților industriei și am încercat să dăm viață ideilor care au venit din partea industriei. Am lucrat împreună la normele de clasificare la ceea ce înseamnă serviciile de cazare din unitățile balneare.
În prezent, serviciile de cazare s-au îmbunătățit foarte mult în aceste stațiuni. Sunt în continuare proiecte pe care vreau să le dezvoltăm împreună. Turismul balnear este singura formă de turism care se bazează pe un potențial practic inepuizabil.
O treime din resursele de ape termale și minerale din Europa se află în România. Această valoare este accentuată și de faptul intensitatea factorilor naturali, de regăsirea în aceeași stațiune a factorilor principali de mediu”, a spus Mirela Matichescu.
Aceasta a precizat că agenții economici care activează pe segmentul serviciilor de SPA și wellness trebuie să acceseze programe pentru îmbunătățirea serviciilor în stațiunile balneoclimatice.
”Ca obiective, pentru 2015, ne-am propus dezvoltarea componentei spa-wellness, poziționarea României ca destinație pentru acest turism, poziționarea stațiunilor pe segmentul luptei contra îmbătrânirii. ANT a avut un rol important în ceea ce privește următoarea perioadă de programare și vor fi proiecte pentru aceste tipuri de stațiuni. Depinde doar de operatorii economici din sector să se mobilizeze și să acceseze aceste fonduri”, a adăugat Matichescu.
În conformitate cu tendințele manifestate pe plan european, turismul balnear, cel de sănătate, trebuie considerat o oportunitate strategică pentru dezvoltarea economică a României, apreciază reprezentanții ANT.
”Prioritățile noastre comune sunt, pe termen lung, dezvoltarea turismului balnear, însă fiind deopotrivă pragmatici lucrăm împreună pentru elaborarea Strategiei pentru turismul de sănătate și la stabilirea unei politici coerente pentru eliberarea biletelor de tratament începând cu luna ianuarie 2015.
Astfel, asigurăm activitatea bazelor de tratament și a bazelor de profil în perioade extra-sezoniere în special. Acesta este punctul nevralgic binecunoscut și le mulțumesc atât partenerilor din mediul asociativ privat cât și ministerelor de resort și Casei Naționale de Pensii pentru că într-un efort comun, vom reuși ca în lunile ianuarie, februarie și martie să evităm pierderile cauzate hotelierilor din această cauză”, a precizat George Constantin Brezoi, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, Mediul de Afaceri și Turism.
Organizația Patronală a Turismului Balnear din România (OPTBR) a organizat, în cadrul Târgului de Turism al României de la Romexpo, seminarul ”Perspective privind atragerea de fonduri europene pentru turism pentru perioada 2014 — 2020”.