Începe URGIA în Dobrogea: Recomandările autorităților din CONSTANȚA și TULCEA
Publicat de , 10 ianuarie 2017, 15:26
Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu face un apel catre locuitorii județului: „Nu porniți la drum decât în situații de urgența! Dacă sunteți obligați să vă deplasați vă rog sa aveți masinile echipate corespunzator conditiilor de iarnă, sa aveti alimente si apa precum si rezerve de combustibil!”
Acest apel are ca scop prevenirea unor situatii limita, in contextul in care judetul Constanta se va afla sub avertizare de Cod portocaliu de ninsori si viscol, in perioada 10-11 ianuarie, pana la ora 21.00.
Iar polițiștii tulceni recomandă celor care pornesc la drum să conducă prudent, să adapteze permanent viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, iar înaintea efectuării oricărei manevre rutiere să se asigure temeinic.
Amintim că Administrația Națională de Meteorologie a emis marți un cod portocaliu de viscol puternic și polei, valabil de marți, 10 ianuarie, de la ora 22.00 și până miercuri 11 ianuarie, ora 8.00. Pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri (10/11 ianuarie) în judeţele Constanţa şi Tulcea vor fi intervale cu rafale de 70…80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei. Iar în intervalul 11 ianuarie, ora 8.00-11 ianuarie, ora 21.00 ne vom afla sub cod galben de viscol, aria ninsorilor se va extinde dinspre extremitatea sud-estică şi va cuprinde treptat jumătatea de est a ţării. În cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, în zona Carpaţilor de Curbură şi temporar în Dobrogea vor fi ninsori moderate cantitativ, iar vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h, viscolind şi spulberând zăpada.
“Prioritate au interventiile realizate pentru salvarea vietilor oamenilor. Pentru a limita riscurile, am solicitat primarilor sa se asigure ca, in cel mai scurt timp, vor asigura internarea in unitatile spitalicesti arondate fiecarei localitati a persoanelor insarcinate in ultimul trimestru dar si a pacientilor cu afectiuni grave. Consider ca anumite situatii pot fi prevenite”, puncteaza Marius Horia Tutuianu.
De asemenea, pentru a evita ca localitatile din judetul Constanta sa ramana timp de mai multe zile fara curent electric si apa potabila, Consiliul Judetean Constanta, prin RAJDP, asigura la solicitarea companiei de furnizare a energiei electrice toate utilajele de care au nevoie pentru ca echipele de interventie sa ajunga la avarii.
“Am cerut reprezentantilor companiei Enel sa se mobilizeze: sa suplimenteze echipele de interventie si sa lucreze pentru remedierea avariilor in regim de urgenta”, a mai declarat presedintele CJC.
In aceasta perioada, populatia poate face sesizari la numarul Consiliului Judetean – 0241.488.404 sau la unul din cele 5 dispecerate ale RAJDP:
– Dispecerat central Constanta : telefon 0241/693 527
0735/008802
– Dispecerat Sud Topraisar : telefon 0241/785060
0732/510348
– Dispecerat Baneasa : telefon 0241/850344
– Dispecerat Nord(Tariverde, Harsova):Tariverde 0241/769003
Harsova 0241/870207
0736/505984
– Dispecerat Cuza Voda : telefon 0735/008801
Consiliul Judetean Constanta face un apel catre toate Serviciile de Ambulanta sa comunice dispeceratelor zonale ale RAJDP interventiile in judet, astfel incat regia sa asigure escorta cu utilajele de deszapezire.
În judeţului Tulcea, în continuare sunt pregătite să acționeze la eventualele misiuni de căutare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase atât forțe din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne, cât și din cadrul celorlalte structuri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Tulcea pentru a veni în sprijinul populației și autorităților locale pentru a gestiona cât mai bine situaţiile de urgenţă care vor apare pe parcursul acest perioade.
Astfel că, în scopul gestionării eficiente a situaţiilor de urgenţă care pot să apară pe timpul fenomenelor meteorologice periculoase generate ninsori, intensificări ale vântului şi temperaturi scăzute a fost convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a adoptat următoarele măsuri:
— convocarea CLSU și asigurarea permanenței la nivelul primăriilor, începând cu instituirea codului portocaliu de fenomene meteo periculoase sau când situaţia o impune;
— monitorizarea evoluției situației meteorologice la nivelul localității și asigurarea condițiilor necesare pentru a se acționa preventiv în vederea alertării populației în timp util în situația apariției unor factori de risc care pot genera situații de urgență;
— menținerea unei legături permanente cu operatorii de distribuție a energiei electrice pentru ca echipele de intervenție să acționeze operativ în cazul producerii de avarii la rețelele electrice;
— pregătirea și verificarea forțelor și mijloacelor pentru intervenție de la nivelul primăriilor și operatorilor economici;
— identificarea persoanelor fără adăpost și îndrumarea acestora către spațiile amenajate în acest sens;
— luarea tuturor măsurilor de protecție a persoanelor și bunurilor împotriva efectelor provocate de fenomenele meteorologice periculoase.
Având în vedere situația meteorologică prognozată pentru perioada următoare şi pentru evitarea situațiilor extreme ce pot pune în pericol viața și sănătatea populației, adresăm din nou populaţiei următoarele măsuri de prevenire:
— să evite pornirea la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică. Dacă, totuși, deplasarea este necesară, să se informeze dacă pe traseul ales nu sunt drumuri blocate;
— înainte de plecare, să se asigure că sistemul de încălzire funcționează eficient;
— să urmărească cu maximă atenție, la posturile radio/tv, buletinele meteorologice și recomandările autorităților centrale și locale;
— să pornească la drum cu rezervorul de combustibil plin;
— să țină în autoturism pături, apă și alimente neperisabile;
— să echipeze corespunzător autovehiculele pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, etc.)
În cazul în care viscolul vă blochează în trafic în afara localităților, luați următoarele măsuri:
— opriţi pe partea dreaptă a carosabilului pe dreapta. Porniți luminile de avarie;
— anunțați evenimentul la numărul de urgență 112, indicând locul unde ați rămas blocat. Rămâneți în autoturism până ce echipele de intervenție vin să vă salveze. Nu părăsiți autoturismul dacă nu vedeți în apropiere o clădire în care ați putea să vă adăpostiți;
— porniți motorul și sistemul de încălzire aproximativ 10 minute la fiecare oră, pentru a menține cald în interior. Când motorul funcționează, deschideți ușor un geam pentru ventilație, acest lucru protejându-vă împotriva inhalării de monoxid de carbon;
— curățați periodic zăpada de pe țeava de eșapament;
— mișcați-vă pentru a menține organismul cald, evitând extenuarea;
— consumați lichide pentru evitarea deshidratării;
— porniți lumina din interior pe timp de noapte pentru ca echipele de salvare să vă localizeze.
Este important să se urmărească la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale. Cetățenii rămași blocați în zăpadă trebuie să anunțe în cel mai scurt timp situația creată, la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.