Profil de interpret: Ionuț Petreacă
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 8 ianuarie 2017, 16:37
În iarna anului 1989, la 8 ianuarie se năștea în localitatea constănțeană Nuntași, comuna Istria, Ionuț Petreacă. E locul unde la serbările școlare, învățătoarele Elena și Simona Modrojan, mamă și fiică l-au învățat frumoasele dansuri populare și unde timp de 9 ani, și-a petrecut minunate vacanțe la scăldat la ghiolul din apropiere, despre care avea să cânte mai târziu.
Primele aplauze din partea sătenilor le obținea, în 1997, era în clasa a III-a, și de ziua mamei impresiona prin cântecul Irinei Loghin ”Mamă, mamă ce-ai crezut ”. Un an mai târziu, părinții lui se despart, iar Ionuț împreună cu mama, fratele și sora ajung în comuna Săcele. Aptitudinile sale muzicale, ies în evidență și la manifestările școlare de aici, unde a locuit până la anii de liceu.
Cel care a constatat că poate urma o carieră în muzica populară este cunoscutul interpret dobrogean Marius Cristel Marin care i-a fost profesor la Grupul Școlar Industrial ”C.A.Rosetti”. Veneau sărbătorile de iarnă și Marius Cristel Marin l-a auzit pe Ionuț Petreacă , cântând un colind vechi din satul Nuntași, învâțat de la tatăl lui. L-a întrebat dacă știe vreun cântec dobrogean și imediat Ionuț a fredonat unul din repertoriul Elenei Roizen ”Mi-am făcut de-o cărărușă”. De aici și până la primele prezențe în festivaluri a mai fost un pas.
Urmează cursurile Școlii Populare de Artă, în perioada 2009 -2011, la îndemnul lui Marius Cristel Marin, care i-a fost profesor de canto popular și mentor în pregătirea repertoriului dobrogean, și dorința de a duce mai departe cântecul dobrogean creștea în fiecare zi. La Școala Populară de Artă din Constanța a fost pregătit și de profesoara Elena Ionescu Cojocaru și i-a avut colegi de cântec pe Mihaela Enciu, Adriana Sofica, Mihaela Avram, Ionut Cuclea, Sirin Narenji, Marius Brutaru, Silvia Boroslache, Maria Ghemu, Veronica Apetri, alături de care participă în diverse spectacole și emisiuni radio-tv.
Prima sa participare la un concurs de profil a fost la Festivalul „Dan Moisescu” de la Topalu, în 2009, și s-a finalizat cu premiul oferit de Radio Antena Satelor. Patru ani mai târziu, în 2013, la același festival obtinea Premiul al III –lea, asta după ce în 2010, la Festivalul ”Elena Roizen” de la Ovidiu, obținea premiul Radio Constanța.
La același festival, la edițiile 2011 și 2013, obținea Premiul al III-lea și al juriului, în 2014. Ionuț Petreacă este laureat al Festivalului Național „Natalia Șerbănescu”, unde în 2012 a obținut premiul al –III –lea, iar în 2014 premiul al –II –lea, al Festivalului „Cântecele Dunării”, din Ianca, județul Olt, premiul al –III -lea, al Festivalului „Alină-te dor, alină” de la Cicărlău, Maramureș, premiul al –III-lea, în 2012 și al Festivalului Transfrontalier de cântece și dansuri, Murfatlar 2013, unde a obținut premiul I.
Ionuț Petreacă a mai participat la festivalurile nationale „Maria Lătărețu”, 2009, „Cânt și joc pe Hârtibaci”, Agnita, Sibiu, 2009, „Ion Albeșteanu”, Slobozia 2013, „Marin Ghiocel” Giurgiu 2013, „Cântecul de dragoste de-a lungul Dunării”, Brăila, 2010.
Una din cele mai importante prestatii ale sale, este cea din cadrul emisiunii „Vocea populară”, realizată de TVR 3, unde a fost semifinalist. În 2010, realizează primele imprimări la Electrecord ” Satul meu cel drag de lângă ghiol”- cântec de referinţă la începuturile carierei sale, “Dobroge, iar am venit“, Eu sunt flăcău dobrogean”, ”Bujorel de la fereastră“ si “Măiculiţă Mare Neagră”, din repertoriul Nataliei Şerbănescu. Cu aceste piese orchestrate de Marius Olmazu, debutează şi la Radio în 2010.
Participă la alte festivaluri naţionale şi în 2013, imprimă cu Orchestra Radio, condusă de dirijorul Adrian Grigoraş, alte 6 piese din care, 5 proprii şi una preluată din repertoriul Getei Mocanu. Ionuţ Petreacă este căsătorit din vara anului 2016, cu Daniela Beculescu. Naşă de cununie le-a fost interpreta dobrogeană Mihalea Enciu Toma. Cei doi soți Petreacă, locuiesc în Belgia, dar revin mereu acasă cu drag de sărbători.
Din cântecele lui Ionuț Petreacă amintim „Jos pe Valea Carasu”, „Pe drumul de la Săcele”, „Am o mândră şi un dor” şi „Colo sus la răsărit”.