Răceală, gripă sau viroză – cum facem diferenţa?
Publicat de magda.chirana, 14 noiembrie 2014, 09:52
Deşi la prima vedere pot avea manifestări asemănătoare, aceste trei tipuri de afecţiuni impun remedii diferite pentru tratarea acestora.
Atentie la simptome, ne avertizează medicii.
Răceala este o infecţie virală care debutează cu câteva stranuturi, posibil secretii nazale uşoare sau înfundarea nasului si o stare de oboseală sau letargie.
În schimb, gripa are un debut brusc, cu febră mare de peste 39 de grade Celsius si este insotită de frisoane, dureri de cap si musculare, tuse puternica, oboseala, lipsa poftei de mancare etc.
Febra este primul indiciu care trebuie sa te duca cu gandul la gripă. Este adevarat ca exista si cazuri de raceli in care apare febra, dar nicidecum nu este vorba de o crestere mare si brusca, incă de la debutul bolii, asa cum este in cazul gripelor.
In plus, gripa este insotita adesea de dureri musculare puternice. Acest simptom nu apare la o raceala, asa cum nici frisoanele nu isi au locul in tabloul simptomatologic al unei viroze simple.
Este important de reţinut că antibioticele nu sunt eficiente in cazul răcelilor, gripei si virozelor respiratorii, decat în cazul in care este vorba şi de o infecţie bacteriană asociată acestora. Altfel, acest tip de tratament aduce mai multe efecte secundare negative decât beneficii în interiorul corpului. Atunci cand organismul nostru se lupta cu o afectiune virala, este posibil sa se instaleze si o suprainfectie bacteriana, din cauza sistemului imunitar slăbit. Doar in acest caz este utilă administrarea antibioticelor, care pot sa omoare direct bacteriile sau le impiedice sa se raspandească.
Durata fiecărei afectiuni diferă. În timp ce răceala dispare in câteva zile, cam o saptamana, o gripă serioasă poate tine si cateva saptamani.
Tratamentele recomandate sunt cele cu acţiune antiinflamatoare asupra căilor respiratorii infectate, antispastică pentru a calma tusea şi emolientă pentru fluidizarea şi eliminarea eficientă a secretiilor nazale.