VIDEO/TULCEA: Un obicei unic în România. ,,Moșoiul cu Scăriță”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 19 decembrie 2016, 08:49
Cu mult zgomot să alunge spiritele rele și să purifice aerul, așa se pregătesc să colinde, în Ajun de Crăciun, elevii liceului din Isaccea.
Pregătiți de bibliotecara instituției, Dorina Mihail, ei readuc la lumină un colind străvechi – ”Moșoiul cu Scăriță”.
Ceata de odinioară era constituită din 23 de tineri care aveau satisfăcut stagiul militar, acum grupul are 13 membri.
”Moșoiul cu scăriță” de la Isaccea face parte din categoria jocurilor cu măști din nordul Dobrogei. Este un colind unic în țară, dar vechimea sa nu poate fi estimată, pentru că potrivit tradiției măștile trebuiau distruse la finalul sărbătorii de Crăciun și din acest motiv nu există dovezi.
Costumul moșoiului de la Isaccea este confecționat din piele de capră, spre deosebire de cel din Luncavița care este din cătrună, spune Dorina Mihail. Moșoii colindă în cerc cu o scăriță din lemn împodobită cu textile.
Coordonatorul cetei este ”clanța”, care poartă o pălărie neagră și fața acoperită cu negru, are grijă să fie respectate regulile și să binecuvânteze casa colindată.
La Isaccea, Dima Chiriac în vârstă de peste 80 de ani confecționează costume pentru colindul ”Moșoiul cu scăriță”, pentru ca obicieiul să nu dispară.
”Moșoiul cu scăriță” este compus din trei părți – ”Ici acestor curți”, ”Ici acest om bun”, ”Pe cel luci de mare”- sunt colindele care vorbesc despre ierarhia Sfinților Vasile, Ion, Maria, sau despre trecerea prin „vamă”.
În localitatea Isaccea mai trăiesc pe lângă români, haholi, ucrainieni și turci, care au împrumutat unii de la alții obicieiurile.
Turcii îi primeau pe moșoi în case, de Crăciun, iar românii făceau baclavale de Crăciun.
Repetiție pentru ,,Moșoiul cu Scăriță”: