VIDEO/Mangalia: Festivalul ”Iarna – tradiție și magie”
Publicat de Daniel Țăndăreanu, 18 decembrie 2016, 18:51
La Mangalia, s-a desfășurat astăzi, duminică, 18 decembrie, Festivalul ”Iarna –tradiție și magie”, ediția a VIII-a.
Peste 100 de copii din Grădinițele 1,2 și 3 din Mangalia, Norocel și Comenius din Constanța și de la grădinițele Cotu Văii și Pecineaga au adus multă culoare, gingășie, voioșie, bucurie, inocență.
Inițiativa organizării acestui festival aparține prof. Gela Ivașcu, director al Grădiniței P.P.Nr.3 Mangalia, care a ales să îmbrace la ediția din acest an, costumul moroșenesc.
Festivalul a fost organizat pe secțiunile Cântece – colinde de Crăciun, Plugușorul (datini de Anul Nou) și Obicieiuri, iar juriul a ținut cont de câteva criterii – încadrare în temă, expresivitate, autenticitate, costumele, acompaniament, încadrare în timpul alocat. Fiecare grădiniță participantă s-a străduit să aducă pe scenă, tot ce anotimpul iarna aduce mai frumos -bucuria Nașterii Domnului așteptată de credincioși prin colinde și primirea Noului An, cu zgomot de zurgălăi, magie și culoare. Așa că, pe scenă s-au regăsit colinde precum ”Astăzi s-a născut Hristos”,”La Betleem colo-n jos”, ”Florile dalbe”, dar și datini de Anul Nou ”Plugușorul”,”Capra”, ”Sorcova”.
S-au remarcat copiii de la Grupa Ursuleții dansând pe melodia lui Marius Zgâianu – ”Hai căluții, la galop!”, Grupa Fluturașii pentru expresivitatea cu care au cântat ”Deschide ușa, creștine!”, Grupa ”Albinuțelor pentru faptul că a folosit instrumente muzicale tradiționale (buhaiul) – toate de la Grădinița P.P.nr.3 Mangalia. Un moment cu priză la public la constituit dramatizarea adusă pe scenă de Grupa Mare ”Delfinii poznași”, de la Grădinița P.P.Comenius din Constanța, iar deliciul manifestării a fost Dansul Călușarilor prezentat de micuții de la Cotu Văii.
Sala de spectacole a Casei de Cultură din Mangalia a fost plină de părinți și bunici entuziasmați de evoluțiile aristice ale micuților îmbrăcați în costume populare, precum datina străbună și trăgând din buhai sau dansând în cerc călușarii, pentru a alunga spiritele rele, în așteptarea noului an.
Manifestarea a fost deschisă de Corul educatoarelor de la Grădința nr.3 din Mangalia, în parteneriat cu Asociația Părinților ”Primii trei pași” și cu sprijinul lui Ștefan Cristian Zorilă. Cadrele didactice au purtat costume populare tradiționale autentice, mulțumită Tincăi Răcaru din Mangalia.
Tinca Răcaru este un tezaur uman viu, este un om cu suflet mare. A activat ca dansatoare la Casa de Cultură din Mangalia și păstrează legătura cu anii tinereții prin împrumutarea, în mod gratuit, la fiecare spectacol la care este solicitată, a costumelor adunate de ea, în zeci de ani de viață. În lada ei sunt păstrate la loc de cinste costume vechi de sute de ani, din fiecare zonă a țării. Visul ei este de a realiza o casă muzeu, în care piesele originale să fie expuse. Totodată, Tinca Răcaru este voluntar la Cruce Roșie.
Juriul fost compus din poet Emilia Dabu (preș.al Solteris Mangalia), metodist Inspectoratul Școlar Județean Constanța Eugenia Banzea, scriitor Doralina Romanescu, învățătoare Mona Dragomir, realizator emisiuni de folclor la Radio Constanța, Liliana Fustanela, reprezentant al părinților Aura Cristina Mălăia, iar din partea sposorilor Daniela Mureșan (Freeland Mangalia) și Cara Veronica (Oriflame Mangalia).
Mai multe de la această manifestare în emisiunea ”Seri de cântec românesc”, luni, 19 decembrie 2016, după știrile orei 18.00, pe 909 sau 1530 khz sau on line radioconstanta.ro, secțiunea ascultă live, AM.